Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kirkeansatte bryter med Köhn

- Det finnes ingen bedre folkekirke-biskop enn Rosemarie Köhn. Men teologien hennes er splitter gal, sier prost Georg Espolin Johnson i Valdres. Han er en av 29 kirkeansatte i Hamar bispedømme som ikke lenger godtar biskop Rosemarie Köhn som åndelig veileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har så mange prester samlet brutt med sin biskop. Bruddet er en direkte konsekvens av Köhns gjeninnsettelse av den lesbiske presten Siri Sunde.

«Ditt brudd med de vedtak som de kirkelige organer har gjort, som du selv stemte for og lovet å overholde, gjør at vi har mistet tilliten til deg som biskop», skriver de 29 i et brev som mandag ble sendt Rosemarie Köhn.

«Anarkist»

Hvem som skal overta det åndelige tilsynet med utbryterne, 28 vigslete prester og en kateket, er uklart.

- Vi oversender dette spørsmålet til bispekollegiet, sier prost Georg Espolin Johnson.

Selv om Georg Espolin Johnson roser Köhn opp i skyene for å være både folkekjær og dyktig, karakteriserer han henne som «en anarkist i forhold til Schjelderup», hamarbispen som i 1961 ordinerte Ingrid Bjerkås til landets første kvinnelige prest.

Opprørsgruppen mener mange har unnlatt å undertegne frasigelsen på grunn av «belastninger», og hevder at de egentlig bare representerer «toppen av et isfjell».

(NTB)