Kirkeasyl er blitt Aures hodepine

BERGEN (Dagbladet): - Når menighetsråd ønsker at politiet skal hente ut kirkeasylanter, har det oppstått en helt ny situasjon som både departementet og Kirken må avklare, sier justisminister Aud-Inger Aure.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter det Dagbladet erfarer er det et stort dilemma for Aure at ordningen med kirkeasyl kan bli avskaffet under Bondevik-regjeringen.

Aure sier at episoden der Holmen menighetsråd i juli ba politiet gå inn og hente ut en serbisk familie fra Øst-Slavonia, kom overraskende på Justisdepartementet, og det frarådet politiet å bryte kirkefreden.

Aure utelukker ikke at resultatet kunne blitt et annet dersom departementet hadde fått tid til å ta en grundig gjennomgang av den nye situasjonen.

Vil avklare

Justisdepartementet arbeider nå med å avklare flere juridiske spørsmål som har oppstått den siste tida, etter at flere menighetsråd har gjort prinsipielle vedtak på at de ikke ønsker å ta imot asylanter, og der menighetsråd vil bli kvitt uønskede gjester og det de kaller «kirkeokkupanter». Et par av spørsmålene som må avklares gjelder hvilke kirkelige organer som har juridisk råderett over kirkebygningen, og videre hvordan Justisdepartementets instruks fra 1993 til politimestrene om ikke å bryte kirkefreden skal forstås.

Aure mener instruksen gjelder forvaltningsvedtak politiet utøver på vegne av departementet. Situasjonen kan bli en annen når det er menighetsrådene som sjøl anmelder forholdet til politiet. - Straffesaker hører inn under påtalemyndigheten. Riksadvokaten er øverste leder for påtalemyndigheten, og jeg har ingen myndighet til å gripe inn i eller instruere påtalemyndigheten i enkeltsaker, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer