Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kirkeasylanter får amnesti i julen

Dermed kan de trygt gå utenfor døra i høytiden.

ÅPNER FOR JULEFRI(HET): Justisminister Knut Storberget (Ap) innvilger kirkeasylantene tre dagers amnesti.
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
ÅPNER FOR JULEFRI(HET): Justisminister Knut Storberget (Ap) innvilger kirkeasylantene tre dagers amnesti. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen gir et tre dager langt juleamnesti til kirkeasylanter.

- De som har tatt opphold i kirker etter å ha fått endelig avslag på en asylsøknad og har oversittet utreisefristen, skal kunne bevege seg fritt julaften og 1. og 2. juledag uten at de risikerer å bli pågrepet og uttransportert, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til DagenMagazinet.

Han understreker at amnestiet kun gjelder de tre dagene og ikke beskytter personer som har begått kriminalitet.

- De som har fått avslag på sine asylsøknader, har fått en grundig behandling og har plikt til å reise hjem, sier justisministeren. Han legger til at opphold i kirker ikke er en formell institusjon. Justisdepartementet ga i 1999 retningslinjer om at politiet som hovedregel ikke skal gå inn i kirker og med makt hente utlendinger som skal sendes tilbake til sine hjemland.

Det er fem år siden sist kirkeasylanter i Norge fikk amnesti i julen. Da var det arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som kom med initiativet.

En undersøkelse foretatt av DagenMagazinet viser at det for tiden er minst sju familier i kirkeasyl i Norge. Personene kommer fra Hviterussland, Irak, Iran og Russland.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!