Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kirkeasylanter kan pågripes

Politiet får nå grønt lys fra Justisdepartementet til å gå inn i kirker for å pågripe uvelkomne asylsøkere. Biskop Gunnar Stålsett i Oslo mener at de nye signalene er «til å leve med», men tror ikke at å tilkalle politiet vil bli det første menighetene vil gjøre for å løse kirkeasylproblemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks år med kirkeasyl

Mens politifolk hittil har vært pålagt å respektere kirkefreden, og som hovedregel ikke har hatt adgang til kirker og bedehus, åpnes det nå for at politimestrene selv kan avgjøre om de vil sende tjenestemenn inn i kirken. Forutsetningen er at en menighet har bedt om hjelp til å få fjernet uønskede personer, skriver Aftenposten.

Ingen marsjordre

Biskop Gunnar Stålsett sier til NTB at departementets nye signaler neppe vil føre til at mange menigheter vil be politiet om hjelp.

- Den enkelte menighet må selv ta ansvar, mener Stålsett. Han tror at det er først når situasjonen er helt fastlåst og alle muligheter er forsøkt, eller når det foreligger åpenbare helsemessige farer, at menighetene vil gå til et så alvorlig skritt som å ta kontakt med politiet.

Stålsett mener at regjeringens nye holdning er «til å leve med», men understreker at dette ikke er en marsjordre for politiet inn i kirkene. Likevel tror han at asyl- og flyktningpolitikken igjen vil stå høyt på dagsordenen når bispekollegene møtes til bispemøte like før påske.

- Tiden er inne for å få en ny gjennomtenkning av asylpolitikken på bredt grunnlag, sier Stålsett.

Har tiltro til kirke

Generalsekretær Jan Jørgensen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) har tiltro til at menighetene vil ta behørig menneskelige hensyn før de eventuelt tilkaller politiet, og håper at regjeringens nye signaler kan føre til at antallet kirkeasylanter vil gå ned.

- Dette er åpenbart Kirkens egen sak, og jeg har tiltro til at den har kompetanse til å vurdere situasjonen, sier Jørgensen.

Respekt for kirken

Justisdepartementet krever at politiet fortsatt viser respekt for Kirken, og presiserer at hovedregelen fremdeles skal være at politiet ikke skal gå inn i kirker og bedehus for å hente ut folk. I disse dager sendes det ut et rundskriv med nye retningslinjer til landets politimestre, som gir politiet økt mulighet til reaksjoner overfor personer i kirkeasyl. Men i de nye reglene poengteres det samtidig at lovlige vedtak skal effektueres av politiet, om nødvendig med makt.

Rundt 100 i kirkeasyl

Omkring 100 personer sitter nå i kirkeasyl i Norge. Dette er det høyeste antallet siden regjeringen Bondevik tiltrådte høsten 1997.

Høsten 1997 var det 30-35 personer i kirkeasyl. Nå er antallet mer enn tredoblet. En oversikt fra Regnbuen Antirasistiske Organisasjon i Tromsø viser at 101 personer satt i kirkeasyl i et 30-talls kirker i slutten av februar. 31 av asylantene er barn. I underkant av halvparten av kirkeasylantene er fra Øst-Slavonia i Kroatia.

(NTB)