Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kirkeasylantfamilie tapte i retten

Borgarting Lagmannsrett mener familien, som ble hentet ut av kirkeasyl i Hordaland, ikke har grunn til å frykte forfølgelse ved retur til Afghanistan.

BOLIG ELLER KIRKE? Familien søkte tilhold i Frimenighetens Nytt Livs hus. Familien og menigheten mente de var beskyttet av den norske kirkeasylpraksisen, men politiet har fra første stund hevdet at bygget ikke kan kalles en kirke, men en bolig. Foto: Frank Håvik
BOLIG ELLER KIRKE? Familien søkte tilhold i Frimenighetens Nytt Livs hus. Familien og menigheten mente de var beskyttet av den norske kirkeasylpraksisen, men politiet har fra første stund hevdet at bygget ikke kan kalles en kirke, men en bolig. Foto: Frank Håvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en kjennelse fra Borgarting Lagmannsrett er lagmannsretten enig med Utlendingsnemnda og tingretten i at en familie fra Afghanistan ikke har grunn til å frykte forfølgelse ved retur til Kabul og ikke har krav på asyl.

Lagmannsretten mener også at avslaget på opphold på humanitært grunnlag er gyldig.

Det afghanske ekteparet, som har to små barn, ba om rettens kjennelse for at avslag på søknad om asyl og opphold på humanitært grunnlag ikke kan gjennomføres før det foreligger en rettskraftig dom.

I slutten av februar framsatte ekteparet en begjæring om midlertidig forføyning for å hindre å bli tvangsreturnert.

Avslaget fra Lagmannsretten betyr at familien nå kan bli sendt ut av Norge selv om det ikke foreligger noen rettskraftig dom i deres sak mot staten.

Det var i slutten av februar at familien, som hadde sittet i kirkeasyl på Fitjar i Hordaland, ble pågrepet og hentet ut av politiet, ifølge Stord24.no.

Saken har vekket sterke reaksjoner.

- Dramatisk aksjon

- Dette var en dramatisk aksjon. Politiet stilte med tre politibiler og en ambulanse. De knuste vinduer, og det var rene kommandoraidet. Dette er stikk i strid med reglene for kirkeasyl, sa Frank Håvik, leder i menigheten Nytt Liv Sunnhordland til avisa.

Også Wenche Tislevoll, ordfører i kommunen, reagerte sterkt på hendelsen.

- Jeg stiller meg undrende til at de kan gå inn og hente en familie i kirkeasyl. Jeg trodde det var en godkjent måte å føle seg relativt trygg på, sa hun.

Politioverbetjent Pål Gjil, som er avsnittsleder for operativ utlendingsenhet avsnitt nord i Sørvest politidistrikt, bekreftet til NTB at aksjonen ble gjennomført etter amnodning fra Politiets utlendingsenhet.

Ifølge NTB hentet politiet den afghanske familien ut av bygget til frimenigheten Nytt Livs hus. Familien og menigheten framholdt at de var beskyttet av den norske kirkeasylpraksisen, men politiet har fra første stund hevdet at bygget ikke kan kalles en kirke, men en bolig.

Variabel praksis

- Rettsvesenet har ingen entydig praksis i slike saker om midlertidig forføyning. De konkrete momentene i hver enkelt sak blir vurdert av retten uten at de som har klagd på utvisningsvedtaket forklarer seg. Retten avgjør i hovedtrekk slike saker lukket, basert på opplysninger og dokumenter som allerede er i saken, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Dagbladet.

Han har fulgt praksis i slike saker gjennom flere år, og påpeker at det i dette tilfellet om den afghanske familien i Fitjar dreier seg om en såkalt forføyningssak.

Lagmannsrettens kjennelse nå er den samme som Utlendingsnemnda tidligere har bestemt: familien skal sendes tilbake til Afghanistan og får dermed ikke være tilstede i lagmannsretten når den seinere skal behandle hovedspørsmålet: om de får permanent opphold i Norge eller ikke.

Forklaring på Skype

- I saker der retten har gitt asylsøkere medhold i at de kan forbli i Norge inntil den endelige rettsavgjørelsen har falt, møter asylsøkerne personlig i retten for å legge fram sin sak. I saker der asylsøkere er sendt tilbake til sine hjemland, for de forklare seg under rettsbehandlingen på Skype eller telefon. Det avhenger av de tekniske mulighetene der de befinner seg. Uansett er en slik avstandsforklaring en svekket mulighet til å komme fram med opplysninger i forhold til å være tilstede i retten når hovedspørsmålet skal avgjøres, sier seniorrådgiveren i NOAS.

Det var tidligere i vinter at politiet tok seg inn i menighetshuset og hentet ut familien på fem for å få iverksatt utvisningsvedtaket i Utlendingsnemnda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!