Kirken betaler gravid 12-åring

LONDON (Dagbladet): Den katolske kirken i Skottland betaler en 12 år gammel jente for at hun skal beholde barnet hun bærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kontroversielle prosjektet drives i regi av kirken, og har gitt støtte til 200 mødre siden det startet opp for to år siden.

- Kirken gir på denne måten jenta et reelt valg. Hun skal ikke lide på noen måte, og det skal heller ikke barnet til 12-åringen, sier Tom Connely, som er den katolske kirkens talsmann.

BBC opplyser at det var jentungens far som tok kontakt med prosjektets leder for å få hjelp til å løse familiekrisen. Både faren, som er bosatt i England, og jentas mor er arbeidsløse.

Kardinal

Det er den skotske kardinalen Thomas Winning som satte i gang prosjektet. Formålet er å støtte gravide kvinner finansielt slik at de ikke tar abort.

Kirken holder jentas identitet hemmelig, og sier hun skal få hjelp, råd og veiledning i tillegg til pengestøtten hun mottar.

Prosjektkoordinator Roseann Reddy sier at 12-åringen sjøl er fast bestemt på å beholde barnet.

- Foreldrene til 12-åringen vil gjerne støtte barnet sitt, men de har ikke råd til babyklær. Det er her vi kommer inn, sier Reddy.

Kraftig motbør

Den katolske kirken i Skottland møter kraftig motbør fra organisasjoner som støtter abort:

- Unge jenter har et svært romantisk syn på hva det innebærer å få et barn. Ingen 12- 13-åringer har mulighet til å fatte hva en slik avgjørelse innebærer, sier Jane Roe i foreningen som vil reformere abortlovgivningen.

Hun fordømmer kirkens form for hjelp.

- Den katolske kirken setter sine religiøse prinsipper foran jentas velferd, mener Roe.

Ny militant gruppe

I forrige uke varslet en ny militant antiabortgruppe at de skulle iverksette aksjoner over hele Skottland. Organisasjonen kaller seg «Precious Life», og den hevder å være ikke-voldelig.

Lederen Jim Dowson sier til BBC at han er forberedt på å bryte loven og eventuelt sone i fengsel for å hindre at kvinner tar abort.

Dowson har vært i Nord-Irland og besøkt søsterorganisasjonen der for å lære deres taktikk. Han mener denne «krigen» ikke kan vinnes ved skrivebordet eller gjennom brev.

- Jeg har ikke problemer med begrepet militant. Vi har i for lang tid diskutert abortspørsmålet over kirkekaffen. Den tida er over, sier Dowson.