Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Kirken for snill mot maktsyke

Biskop Rosemarie Köhn mener kirken opptrer for snilt i forhold til ansatte som bryter ned mennesker rundt seg. Hun tror maktmisbruk har bedre kår i kirken enn i mange andre miljøer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De finnes blant statsledere, direktører, lærere, prester: Mennesker som misbruker sin makt og sin posisjon. De bryter ned mennesker og skaper konflikter. Det kan gå lang tid før noen sier stopp.

-  Kirken ikke flink nok

Biskop Rosemarie Köhn mener vi bør bli flinkere til å ta tak i fastlåste konflikter, og at kirken gjerne kan gå foran som et godt eksempel:

-  Konflikter er en del av hverdagen. Noen er naturlige og enklere å hanskes med enn andre. Konflikter der mennesker misbruker og utnytter sin makt, er problematiske, og får ofte leve altfor lenge. Kirken er ikke flink nok til å takle slikt. Man tror at personen som står bak, vil forbedre seg, og lar vedkommende få fortsette i sin gjerning, gjerne på et nytt sted. Men det skjer ingen endring, problemet bare forflyttes, sier Rosemarie Köhn.

Hun mener kirken altfor ofte inntar en snill holdning, i stedet for å «henge kroken på døra» for den det gjelder.

-  Vanskelig å si opp

Alle bispedømmer har personalkonflikter i en eller flere menigheter: Ansatte som mobber og skaper utrygt arbeidsmiljø, finnes også i kirken. Noen begår alvorlige overgrep. Ofrene blir merket for livet. De har ofte lidd lenge uten at noen har grepet inn.

-  Vi strever med slike saker, også i vårt bispedømme. I praksis er det veldig vanskelig å si opp personer som er uegnet for jobben sin. Vi trenger derfor alternative jobbmuligheter, der disse ikke har personalansvar eller samme mulighet til å påvirke omgivelsene, sier Köhn.

Hun skulle ønske departementet kunne sette av penger til dette formålet. Det ville lette situasjonen for mange menigheter.

-  Er det en konserverende kultur eller troen på at alle kan bli snille som gjør at det er så liten åpenhet om slike problemer i kirken?

-  Det kan vel kanskje være en blanding. Men jeg tror vi må ta inn over oss at i kirken har maktmisbruk bedre kår enn i mange andre miljøer, fordi her kan makten utøves i Guds navn. Det er ikke kultur for å snakke imot. Men lukker vi øynene for konflikter og maktovergrep, for at det finnes ondskap, svikter vi samtidig noen som er svakere, og som trenger støtte, sier Köhn.

Hun mener kirken i sterkere grad bør ta parti for de fattige, de svake, de utstøtte. Selv har hun stått opp for de homofile, og hun er opptatt av taterne. Hun mener også det føres en altfor hardhjertet asylpolitikk.

-  Har du møtt mye ubehag for at du har frontet saker?

-  Når en stikker hodet fram, slik jeg har gjort, må en også tåle reaksjoner og ubehag. Jeg har opplevd å få trusler, ja, slik at politiet har valgt å overvåke huset.

-  Hvorfor viser vi så lett unnfallenhet ved urett?

-  De fleste av oss vegrer seg for å gå inn i konflikter. Vi vet at det innebærer ubehag, vi blir redde for at det skal gå utover oss selv. Og det er forståelig at vi reagerer slik. Jeg tror vi har en nedarvet hang til å slå ring om vårt eget. Det er jo en av grunnene til at verden ser ut som den gjør.

-  Stå opp mot urett

Denne uka utkommer boka «Plan for en bedre verden» - i regi av bistandsorganisasjonen Plan. Rosemarie Köhn er en av bidragsyterne. Et av hennes utsagn i boka er:

«Kirken må være konkret, den må ha praktisk betydning og den må velge side.»

Köhn viser til flere eksempler på hvordan religion har spilt en praktisk rolle i samfunnet - som frigjøringsteologien i Latin-Amerika, der katolske prester tok aktivt stilling for de fattige, mot overklassen og militærdiktaturet.

-  Det nytter å engasjere seg, sier biskop Rosemarie Köhn.

BRY DEG! - Det nytter å engasjere seg, stå opp mot urett, enten det er kolleger som mobbes, eller fattige som sulter, sier biskop Rosemarie Köhn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media