Kirken slår seg selv konkurs

Erkebispedømmet i Boston vurderer å slå seg selv konkurs som følge av alle søksmålene mot kirken etter pedofiliskandalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 450 mennesker har saksøkt det katolske erkebispedømmet i Boston etter at katolske prester har forgrepet seg på barn i menighetene i årevis. Saksøkerne hevder at erkebiskopen visste om overgrepene, satt med lister over hvilke prester det gjaldt, men likevel lot prestene fortsette i sine stillinger.

Skandalen i det katolske erkebispedømmet ble avdekket i fjor, da 86 mennesker saksøkte kirken for angivelige overgrep. Presten som sto bak overgrepene ble sparket, og de 86 saksøkerne og kirken ble enige om et forlik på 10 millioner dollar i erstatning. Så tok søksmålene helt av.

Mer enn 200 nye saksøkere meldte seg i Boston, og kirken fikk kalde føtter. Innen dialogen mellom kirken og de nye saksøkerne hadde kommet i gang, var antallet saksøkere mer enn doblet. Erstatningskravet nærmer seg 100 millioner dollar, og advokatene som representerer saksøkerne venter at kravet vil stige.

Kardinal Bernard F. Law i Boston og hans rådgivere vurderer nå å be om beskyttelse under amerikansk konkurslovgivning. På den måten hindrer kirken flere krav og saksøkere, og slipper å få en offentlig og ødeleggende rettssak.

Samtidig vil en konkursbegjæring før eventuelle rettssaker være det samme som indirekte å innrømme skyld, og det vil svekke kirkens sak. Hvis sakene skal prøves for en offentlig rett, kan kirken frifinnes, og dermed ikke bli økonomisk skadelidende. Hvis sakene behandles som følge av en konkurs i kirken blir det et økonomisk kompromiss mellom partene. Kirken risikerer med andre ord ikke noe mer ved å presse sakene gjennom det offentlige rettssystemet enn gjennom en konkursdomstol. I verste fall går kirken konkurs uansett.

Konkursbegjæringer fra veldedige organisasjoner eller trossamfunn er ikke gjennomført i USA tidligere. I 1997 fikk erkebispedømmet i Dallas dispensasjon fra Vatikanet til å begjære seg selv konkurs etter at en domstol tilkjente ofre for overgrep nærmere 120 millioner dollar i erstatning. Erkebispedømmet truet da med å erklære seg konkurs, noe som fikk ofrene til å nøye seg med 31 millioner dollar i erstatning, etter et forlik mellom partene, skriver Boston Globe.

Law skal på sin side være mest interessert i å inngå forlik med saksøkerne, men innser at det kan bli vanskelig. Et forlik åpner også for flere søksmål i ettertid.

VURDERER KONKURS: Kardinal Bernard F. Law i erkebispedømmet i Boston vurderer å slå kirken konkurs for å klare søksmålene etter overgrepsskandalene i bispedømmet. Mer enn 450 mennesker har saksøkt kirken for overgrep.