Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kirken svikter sex-ofre

Kirkens eget ressurssenter for sexmisbrukte kvinner har hjulpet 275 personer som er blitt utsatt for overgrep innenfor statskirken og de kirkelige organisasjonene. Oslo-biskop Gunnar Stålsett mener Kirken har sviktet mange som er blitt utsatt for sexovergrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også ved Støttesentrene mot incest (SMI) opplever de stadig flere henvendelser fra de kristne miljøene.

- Vi har hatt kontakt med 275 kvinner som er blitt misbrukt i et kirkelig miljø, forteller daglig leder for Kirkelig Ressurssenter For Mishandlete Kvinner, Elisabeth Torp.

De 275 ofrene har meldt seg over en periode på to og et halvt år.

- Omkring halvparten av disse er misbrukt av personer som har betrodde stillinger i Kirken og som har vært tillitspersoner for ofrene.

På alvor

Torp understreker at Kirken ønsker å ta på alvor at overgrepene skjer.

- Men på den annen side vil jeg ikke legge skjul på at jeg skulle ønsket meg en kirke som enda tydeligere tok stilling. Selv om jussen ikke kan plassere skyld, av flere årsaker, må Kirken tørre å være tydelig, sier Torp.

Hun mener Kirken bærer preg av kunnskapsløshet, liten lyst til å røre ved ubehagelige saker og at den ønsker å beskytte overgriper og hans familie.

- Dessverre er det fortsatt mange som opplever å ikke bli trodd. Det er veldig mange som fortsatt tror dette er kvinners lek. Det provoserer når man møter disse menneskene som sliter med sine smertefulle erfaringer. For man dikter ikke opp denne type historier. Den eneste muligheten vi har er å fortelle sannheten. Ikke alle liker det, men det er min overbevisning at Kirken vil tjene på det på sikt, sier Torp.

Fortsatt i stillingen

- Hvordan er det å vite om enkeltpersoner i kirkelige miljøer som har begått overgrep og som fortsatt er i sine stillinger?
- Det er selvsagt ikke enkelt. Men det er viktig at Kirken vet. Og det er viktig at Kirken våger å ta imot den kunnskapen. Dessverre er det ikke alltid så mye vi kan gjøre. Men å anerkjenne den som våger å fortelle dette, er noe av det viktigste vi kan gjøre.

Ressurssenteret har fått 25 nye saker bare siden nyttår. Og etter at programmet «Brennpunkt» på NRK1 tok opp temaet i forrige uke, fikk senteret spontant 30 henvendelser. Også ved SMI i Bergen har pågangen den siste tida vært stor. Så stor at de i går bestemte seg for å lage en egen støttegruppe for sexmisbrukte i kristne miljøer - etter flere oppfordringer.

Til tross for at såpass mange har kontaktet Kirkens eget krisesenter, er ikke Torp overrasket over at også støttesentrene mot incest får henvendelser fra mennesker som har blitt utsatt for overgrep i kristne miljø.

Mørketall

- Jeg er overbevist om at det er mange som ikke kommer til oss. Vi er en kirkelig institusjon og det i seg selv kan gjøre at enkelte føler seg utrygge på oss. Men vi ønsker å være en kritisk stemme innen Kirken som tar stilling for de som er blitt utsatt.

- Det skjer ikke alltid ellers i Kirken?
- Nei, det gjør ikke det. De som står fram, risikerer å bli stemplet som løgnere eller som personer som forsøker å ødelegge for andre.

Biskop Gunnar Stålsett i Oslo kommenterer sjokktallene slik:

- 275 saker er mye. Veldig mye. Samtidig tror jeg fortsatt det er store mørketall. Jeg hilser den nye åpenheten velkommen og håper at enda flere nå tør fortelle sine historier, sier Stålsett som selv mottar henvendelser fra folk som har blitt utsatt for seksuelle overgrep innenfor Kirken.

- Jeg vet om eldre mennesker som først nå er blitt i stand til å si noe om hva de har opplevd. Mennesker som har båret smerten og skammen hele livet.

- Har Kirken sviktet mange?

- Det mener jeg bestemt. Mange forteller om hvor umulig det har vært å bli hørt. De har blitt tvunget til å tie i en slags misforstått beskyttelsestrang - ikke overfor offeret - men overfor overgriperen.

Skambelagt

Stålsett mener imidlertid Kirken har kommet langt de siste par årene.

- Men disse sakene er særlig vanskelig i Kirken hvor både sex og overgrep er skambelagte temaer som man ikke så lett vil anerkjenne har aktualitet i Kirken. Men å være kirkeansatt gjør ikke uten videre folk til helgener, fastslår biskopen.

- Har du tatt opp temaet på noen måte i ditt virke?

- Jeg snakker ofte om dette i foredrag og i prekener. Mitt forslag om å gjeninnføre skriftemålet, var også med tanke på å komme disse personene i møte. For det er ofte mennesker med sterk skyld- og skamfølelse, og da kan vi fortelle dem at dette ikke er en synd de skal skrifte, sier Stålsett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media