Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kirken vil sparke Einar Gelius

Sex-boka får trolig følger.

FÅR TROLIG SPARKEN: Sogneprest Einar Gelius, som her taler til menigheten for første gang etter sexbok-oppslagene. FOTO: PER FLÅTHE
FÅR TROLIG SPARKEN: Sogneprest Einar Gelius, som her taler til menigheten for første gang etter sexbok-oppslagene. FOTO: PER FLÅTHE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kirken vil reise avskjedssak mot sogneprest i Vålerenga menighet, Einar Gelius. Det melder NRK.

Gelius skal ha fått beskjed om dette i et brev fra biskopen i Oslo. Saken skal opp i et ekstraordinært møte i Bispedømmerådet i slutten av måneden.

Sex-bok Dette kommer etter at Gelius i Dagbladet fortalte om sin nye bok, som bærer tittelen «Sex i Bibelen».

Harald Hegstad, leder i Oslo bispedømmeråd, ønsker ikke å bekrefte NRKs opplysninger.

- Jeg vet at biskopen jobber med denne saken, men det er ikke fremmet noen sak for oss enda. Vi må ta stilling til saken når den eventuelt havner hos oss, sier Hegstad til Dagbladet.

Full tillit Han presiserer at han har full tillit til at biskop Ole Christian Kvarme vil håndtere saken på en god måte.
Kvarme reagerte svært sterkt da Gelius' bok kom ut.

- Denne boka kunne vi vært foruten sa Oslo-biskopen allerede før han hadde lest den.
Sexlivet til Jesus I «Sex i Bibelen» skriver Gelius også at han tror Jesus kan ha hatt sex, at han vil oppfordre til bruk av porno og at han mener sex før ekteskapet er uproblematisk.

I arbeidet med boka har Gelius gjennomgått Bibelen på nytt, for å vise at den rommer et mangfold av fortellinger om sex, inkludert beretninger om gruppesex og fetisjer.

— Jeg vil ta et oppgjør med kirkas langvarige seksualfiendtlighet og de krefter i kristne sammenhenger som fremdeles ser på sex med skam og skyld — og ikke minst vil jeg ta avstand fra dem som med Bibelen i hånd misbruker og undertrykker andre mennesker, sier Gelius i et skriv til Dagbladet.

Detaljerte skildringer Og i tillegg til en gjennomgang av sexskildringene i Bibelen — byr soknepresten på detaljerte skildringer fra sitt eget sexliv. Gelius er skilt og har to barn, og i boka takker han kvinnen «Solstrålen» for å ha «gitt meg verdens deiligste sex».

I flere scener beskriver han seksuelle erfaringer med forskjellige kvinner, blant annet Hild:

«Der lå hun foran meg, som en vidde — med bryster som små fjelltopper, med armer som smygende greiner som grep etter meg, med et kjønn som en liten skog som skjulte den vakreste og våteste elv, med åpne bein som bruer fra henne og inn i mitt rike.»

Gelius har vært en kontroversiell prest over lang tid. Også da han begravde fotballklubben Lyn på Vålerengas TV-kanal måtte han svare for seg hos sin arbeidsgiver - og Gelius ble i 2006 nektet å være dommer i Frøken Norge.

OPPRØRT: Ole Christian Kvarme reagerte sterkt på boka til Gelius. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
OPPRØRT: Ole Christian Kvarme reagerte sterkt på boka til Gelius. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

Dagbladet har så langt ikke lykkes i å komme i kontakt med Gelius eller Kvarme i kveld. Vi kommer med mer.

SVÆRT FRITTALENDE: Sogneprest og forfatter Einar Gelius ved lanseringa av sin siste bok. 
Foto: Berit Roald / Scanpix .
SVÆRT FRITTALENDE: Sogneprest og forfatter Einar Gelius ved lanseringa av sin siste bok. Foto: Berit Roald / Scanpix . Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!