Angrepene fortsetter på Gaza:

Kirkens Nødhjelp-ansatt mistet fem familiemedlemmer

Skal ha vært ute og lekt utenfor huset.

LUFTANGREP: En bygning i Gaza ble truffet under israelske flyangrep. 11. mai 2021 Video: AP Vis mer
Publisert

De gjensidige angrepene mellom Israel og Hamas fortsetter. Natt til tirsdag gjennomførte Israel et luftangrep mot Gaza, hvor minst ni personer ble drept. Blant disse er fem familiemedlemmer til en lokalt ansatt hos Kirkens Nødhjelp.

Sterkt utsatt

Vedkommende skal ha vært hjemme mens barna, barnebarna og nevøene var ute og lekte foran huset. Landssjef for Kirkens Nødhjelp, Mads Frilander, forteller at angrepet skal ha funnet sted tirsdag kveld, like ved grensen mellom Gaza og Israel.

- De holder til veldig nære grensen, så området har vært sterkt utsatt. Det har vært kontinuerlige rakettoppskytinger og nedslag i området, sier Frilander til Dagbladet.

Totalt er det tre lokale Kirkens Nødhjelp-medarbeidere som befinner seg på Gaza.

- Gaza har i lang tid vært utsatt for angrep med varierende intensitet fra Israel, men når folk man står nær blir rammet, gjør det inntrykk, sier landssjefen.

FORFERDELIG: Mads Frilander beskriver situasjonen som svært forferdelig. Foto: Kirkens Nødhjelp
FORFERDELIG: Mads Frilander beskriver situasjonen som svært forferdelig. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer

- En stor tragedie

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Dagfinn Høybråten forteller til NRK at ansatte er preget av situasjonen.

- Det er en veldig alvorlig situasjon. Våre ansatte er fortvilet, vi støtter dem fra kontoret vårt i Gaza og Jerusalem på beste måte. Men det sier seg selv, dette er en stor tragedie som har rammet oss, sier Høybråten.

Twitter takker han for støtten.

Konflikten startet i Jerusalem, men har nå spredd seg over hele Israel og Gaza. Hamas, som sitter med makten på den palestinske enklaven, meldte natt til onsdag at over 200 raketter var blitt avfyrt mot mål i Israel som svar på et angrep mot Gaza. Onsdag er det rapportert 43 dødsfall etter angrepene. Frilander sammenlikner den nåværende konflikten med krigen fra 2014, som krevde over 2000 liv.

- Befolkningen får en oppblussing av krigen, de er hardt påvirket av det som skjer. Det kan bare beskrives som forferdelig, sier Frilander.

Videre forteller landssjefen at situasjonen er svært stressende for det lukkede området, som fra før sliter med covid-19. Palestina har over 296 000 smittetilfeller, og snart 4000 dødsfall. Tidligere i år sendte utenriksminister Riad Malki et brev til Norge der han ba om donasjon på noen hundre tusen vaksiner. Forespørselen fikk avslag.

JUBEL: Israelere feirer og danser på plassen foran vestmuren i Jerusalem mens det brenner i al-Aqsa-moskeen ovenfor. Video: Twitter/AyOdeh Vis mer

- Det er en overhengende fare for de som oppholder seg i Gaza, sier Frilander.

Frykter «full krig»

Twitter uttrykker Tor Wennesland, spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, frykt for at konflikten kan utvikle seg til «full krig».

- Stans angrepene øyeblikkelig. Vi beveger oss i retning av full krig. Ledere på alle sider har nå et ansvar for å trappe ned. Prisen for krig i Gaza er ødeleggende og blir betalt av vanlige folk. FN arbeider med alle sider for å gjenopprette ro. Stans voldsbruken nå, skriver Wennesland.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er redd konflikten skal eskalere.

- Det er et ekstremt høyt konfliktnivå, og det skal lite til før dette kommer ut av kontroll. Dersom ting ikke roer seg, kan vi stå overfor en fullskala krig, sier Søreide til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer