Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestina-konflikten:

Kirkens Nødhjelp-ansatt utvist fra Israel

Samtidig som Norges nye utenriksminister er på besøk i landet. - Norge stiller seg kritiske til dette, sier Eriksen Søreide.

UTVIST: Liv Snesrud er ansatt i Kirkens Nødhjelp, og ble i helga nektet adgang til Israel. Foto: Kirkens Nødhjelp
UTVIST: Liv Snesrud er ansatt i Kirkens Nødhjelp, og ble i helga nektet adgang til Israel. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som Norges ferske utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, nå er i Israel og de palestinske områdene på sitt første offisielle besøk, ble en norsk hjelpearbeider utvist fra Israel i helga, skriver den israelske avisa Ha'aretz.

Kirkens Nødhjelp bekrefter at deres ansatte, Liv Snesrud, ble nektet innreise til Israel, internert og så sendt ut av landet lørdag ettermiddag.

- Vi bestrider grunnlaget for innreisenekten, sier Håkon Haugsbø, kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp.

Beklager sterkt

Snesrud er tilknyttet det såkalte EAPPI-programmet, som er et felles kirkelig humanitært arbeid for å forebygge brudd på menneskerettighetene på Vestbredden og i Jerusalem.

- Det er ikke første gangen medarbeidere tilknyttet ledsagerprogrammet blir nektet adgang til Israel. Men vi vil sterkt bestride anklager om at vår medarbeider gjennom sitt arbeid har lagt til rette for ulovlig innvandring til Israel, sier Haugsbø.

Han fortsetter:

- Vi reagerer sterkt på denne typen beskyldninger mot en medarbeider tilknyttet et humanitært program som er gitt høy prioritet av FN, og vil be israelske myndigheter om en forklaring på dette, sier Haugsbø.

UD vil ikke kommentere hvilken nordmann det dreier seg om, på grunn av taushetsplikten, men utenriksministeren sier følgende:

- Vi er kjent med saken der en norsk borger lørdag ble nektet innreise på Ben Gurion. Vår ambassade tok lørdag opp saken med israelsk UD, men vedkommende ble i går sendt ut av Israel, sier Eriksen Søreide.

Kritikk fra Norge

Personen som ble utvist er ifølge Ha'aretz en norsk statsborger, og blir omtalt som en erfaren person, som jobber på et lokalt kontor i Øst-Jerusalem og Vestbredden, for en norsk hjelpeorganisasjon.

- Vi har den siste tiden sett at representanter for sivilt samfunn fra flere land, inkludert fra USA, har blitt nektet innreise til Israel. Norge stiller seg kritisk til dette, og har gitt uttrykk for det til israelske myndigheter. Senest i går tok jeg dette opp med statsminister Netanyahu, og jeg gjentok det i dag i møtet med ministeren for regionalt samarbeid, sier Eriksen Søreide.

Ha'aretz skriver at den utviste personen har hjulpet folk med å «få visum under feilaktige forusetninger». I flere år skal personen ha bedt om visum for aktivister, og under organisasjonens navn, ifølge Ha'aretz. Avisa skriver videre at personene som har blitt hjulpet ikke har jobbet med humanitært arbeid, men med politikk. ​

​Personen som er arrestert skal ifølge Ha'aretz ha bodd i Israel i flere år. Hun hadde vært på en kort reise utenfor Israel, og ble stoppet på grensa.

- Hun var her på et arbeidsvisum, men hun fikk ikke lov til å komme inn i Israel igjen fordi hun har misbrukt sin jobbposisjon ved å bidra til at folk som ikke hadde rett til visum fikk det, som bryter våre prosedyrer, sier Sabine Hadad, talsperson for innenriksdepartementet, til Ha'aretz.

- Svært uheldig

Utenriksministeren sier videre at det er «svært uheldig at nordmenn som kommer for å følge opp ulike programmer og bistandsprosjekter har blitt eller kan risikere å bli nektet innreise til Israel».

- Jeg noterer med overraskelse at israelske myndigheter har offentliggjort en liste over organisasjoner som ikke vil få innreise til Israel på bakgrunn av at Israel hevder de støtter BDS. En norsk organisasjon er blant disse. Vi vil fortsette, sammen med andre berørte land, å ta opp vår kritikk av denne praksisen med israelske myndigheter. Vi kommer også til å fortsette å ta opp enkeltsaker, sier utenriksministeren.

Nei til Palestinakomiteen

Palestinakomiteen er den norske organisasjonen som er oppført blant de 20 organisasjonen på den såkalte BDS-lista. BDS står for de engelske ordene «boycott, divestment og sanctions». På norsk betyr det at Israel mener at de 20 organisasjonene er med i en bevegelse som jobber for «boikott, å avslutte forretningsforhold og innføring av sanksjoner» mot Israel.

Israel vil ikke lenger la disse organisasjonene få reise inn i Israel, ifølge Ha'aretz. I tillegg til Palestinakomiteen dreier dette seg om ulike europeiske og amerikanske organisasjoner, i tillegg til grupper fra Latin-Amerika og én fra Sør-Afrika.

- Det er gledelig å høre at utenriksministeren tar dette alvorlig. Akkurat nå har vi ingen i Palestina, men vi arrangerer studieturer, og det er jo et spørsmål for oss om hva som skjer med dette framover, sier Kathrine Jensen, leder i Palestinakomiteen.

Ikke overrasket

Hun vil nå ta kontakt med israelsk- og norsk utenriksdepartement for å se hva som faktisk nå skjer.

- Den umiddelbare faren er at folk kan oppleve at det ikke vil være trygt å være medlem i Palestinakomiteen, men jeg vil understreke at vi ikke har åpne medlemslister, fortsetter Jensen.

Hun er ikke overrasket over at Israel nå iverksetter nye tiltak i forhold til organisasjoner og mennesker som jobber for å bekjempe den israelske okkupasjonen av Vestbredden og Øst-Jerusalem, i tillegg til like rettigheter for palestinere og israelere.

- Nei, vi er jo dessverre ikke det. Vi har sett at Israel har praktisert en stadig strengere innreisepolitikk, sier hun

Jensen ble sjøl nektet innreise til Israel i april 2016.

- Vi har hatt mange som har reist med oss som turarrangør, og de fleste kommer inn. Men usikkerheten er ikke holdbar. Vi er organisasjoner som tar til orde for en fredelig og ikke-voldelig politikk, sier Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!