Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kirkens Nødhjelp har hatt eierandeler i omstridt gruveselskap

Har tidligere kommet med sterk kritikk av selskapet de selv har vært deleier i.

ILLEGAL OKKUPASJON: Urfolk i Guatamala har tidligere protestert mot det de kaller illegal okkupasjon utført av det kanadiske selskapet Goldcorp. Foto: AFP PHOTO/JOHAN ORDONEZ
ILLEGAL OKKUPASJON: Urfolk i Guatamala har tidligere protestert mot det de kaller illegal okkupasjon utført av det kanadiske selskapet Goldcorp. Foto: AFP PHOTO/JOHAN ORDONEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkens Nødhjelp har tidligere kommet med sterk kritikk mot det kanadiske gruveselskapet Goldcorp Inc på hjemmesiden sin. Nå viser det seg at Kirkens Nødhjelp selv har vært en av eierne i selskapet.

Kritikken Kirkens Nødhjelp har ytret mot Goldcorp Inc. har vært for miljøødeleggelser og brudd på urfolks rettigheter, blant annet på bakgrunn av gruvevirksomhet i Guatemala. Selskapet, som det norske oljefondet har tjent gode penger på, har tidligere benektet at virksomheten deres er miljøskadelig.

— Vi har vært tungt inne i Guatamala og har brukt store ressurser der. Blant annet har vi sjekket vannkvaliteten i området og har god dokumentasjon for kritikken vår mot selskapet, sier kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp Håkon Haugsbø.

Tok selv grep
Det var tirsdag denne uken at Kirkens Nødhjelp fikk bekreftet fra fondsforvalterne at de var en av eierne i Goldcorp. Da trakk de umiddelbart investeringene sine.

— Denne saken illustrerer hvor komplisert og fragmentert finansøkonomien har blitt, når heller ikke Kirkens Nødhjelp klarer å handle som vi prediker, sier Haugsbø.

Investeringen er gjort indirekte gjennom et av KLPs (Kommunal Landspensjonskasse) indeksfond, og skal være på 20.000 kroner. Dette utgjør 0.02 prosent av Kirkens Nødhjelps fondplasseringer.

Stikk i strid med verdiene
I følge Haugsbø er det uvesentlig at det var et forholdvis lavt beløp, og sier at Kirkens Nødhjelp ikke kan ha investeringer i slike selskap.

— Det er ikke en stor sum, men det er mot prinsippene våre. Slike investeringer er stikk i strid med det Kirkens Nødhjelp står og arbeider for. Våre penger skal ikke investeres i skitten gruveindustri, sier Haugsbø.

For å styrke organisasjonens egenkapital har Kirkens Nødhjelp omtrent 103 millioner kroner plassert i ulike fond.

Såkalt aktiv forvaltning skal sikre at investeringene er i tråd med Kirkens Nødhjelps retningslinjer. Grunnen til at Goldcorp ikke ble plukket opp av disse retningslinjene er at selskapet ikke ble fanget opp av SRI-gjennomgangen (Soscially Responsible Investing).

— Vi har gitt våre fondsforvaltere reguleringer for hvilke selskaper de skal investere i. Det skal det ikke investeres i våpen, tobakk, gambling, narkotika eller pornografi, men gruvedrift har ikke vært på denne listen, sier Haugsbø.

Vet ikke hvor lenge de har vært eiere
Det er ikke på det rene hvor lenge Kirkens Nødhjelp har vært eiere i gruveselskapet, men Haugsbø utelukker ikke at de kan ha vært deleiere i flere år.

I november i fjor vedtok Kirkens Nødhjelp nye retningslinjer for investeringer som blant annet innebærer at organisasjonen ikke investerer i fossil energi, men heller skal legge vekt på investeringer i fornybar energi. Det er også utarbeidet nye etiske retningslinjer for organisasjonens samarbeid med næringslivet.

Hele Norges coronakart