Kirkens Nødhjelp må tilbakebetale millioner etter bistandsjuks

Kirkens Nødhjelp må tilbakebetale 2,5 millioner kroner til staten etter det de selv beskriver som den nest største svindelsaken de har opplevd.

NØDHJELP: En lastebil med ulltepper fra Kirkens Nødhjelp på vei gjennom Khyberpasset med ulltepper til Afghanistan på 2000-tallet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
NØDHJELP: En lastebil med ulltepper fra Kirkens Nødhjelp på vei gjennom Khyberpasset med ulltepper til Afghanistan på 2000-tallet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske staten bruker årlig om lag 35 milliarder kroner på bistand til hjelpetrengende land og organisasjoner.

Pengene brukes ikke alltid til gode formål. Noe forsvinner også i lommene på uredelige tjenere.

Kirkens Nødhjelp - organisasjonen som hvert år samler inn millioner av kroner i blant andre fasteaksjonen - er blant dem som har måttet tilbakebetale penger som følge av økonomiske misligheter med bistandspenger den siste tida.

I årets andre kvartal måtte de betale tilbake 2 533 153 kroner etter at bistandsjuks skal ha blitt oppdaget hos lokale partnere i Pakistan.

Bistandsaktuelt omtalte saken først.

- Toppledere involvert

- Dette er en omfattende sak. Vi pleier ikke å be om å få alle midler tilbakebetalt på denne måten, bare det som er bevist misligholdt. Her er det alvorlig fordi internkontrollen har sviktet fra topp til tå, og at det har vært toppledere involvert, sier leder i varslingsteamet til Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad), Svend Thorleifsøn Skjønsberg, til Dagbladet.

Det er totalt tre lokale partnere, som ifølge Norad, har jukset med bistandsmidler. Det aller meste av beløpet - drøyt 2,4 millioner kroner - spores tilbake til en av de aktuelle organisasjonene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer