Kirkens Nødhjelp plyndret i Somalia

Væpnede menn plyndret søndag en hjelpesending til Kirkens Nødhjelp i det sørlige Somalia. Mer enn 2.500 liter matolje ble stjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var 15 unge, væpnede menn som gikk til aksjon da et fly fra FNs matvareprogram WFP landet i byen Garbaharrey sør i landet, der vi driver et hjelpeprosjekt, sier informasjonsmedarbe ider Ingeborg Vea i Kirkens Nødhjelp til NTB.

De som arbeidet med lossing av flyet ble jaget bort. Mennene skjøt i luften, delte matoljeforsyningen mellom seg og forsvant, forteller Vea.

Ingen kom til skade under tyveriet. Kirkens Nødhjelps prosjekt drives av lokalt ansatte, og ingen nordmenn befinner seg i området. Tre av de fem ansatte er evakuert, mens to er tilbake for å forsøke å forhandle med tyvene.

Vea sier det er første gang Kirkens Nødhjelp blir utsatt for noe slikt i Somalia, etter å ha drevet hjelpearbeid i Garbaharrey siden 1993 i godt samarbeid med lokale klanledere. KN gjorde blant annet en aktiv innsats under flomkatastrofen i det sørlige Somalia i fjor høst, sammen med Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner.

- Vi ser svært alvorlig på dette, ikke minst med tanke på gisselkrisen som rammer Røde Kors. Med flere slike anslag blir det umulig å drive hjelpearbeid i landet, sier Ingeborg Vea.