KATASTROFE: Fremdeles blir folk reddet levende ut fra sammenraste bygninger i Haiti. Foto: Scanpix/AP
KATASTROFE: Fremdeles blir folk reddet levende ut fra sammenraste bygninger i Haiti. Foto: Scanpix/APVis mer

Kirkens Nødhjelp stanset av frykten for landeveisrøvere

Nå vil brasilianske myndigheter stoppe gjengplyndring i Port-au-Prince med gummikuler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

SANTO DOMINGO (Dagbladet): Et team fra Kirkens Nødhjelp er nå på vei fra Santo Domingo til Haitis hovedstad Port-au-Prince i bil. Dagbladet følger hjelpeorganisasjonen på turen.

Kirkens Nødhjelp skal drive psykososialt arbeid blant ofrene etter jordskjelvkatastrofen, og de skal rense vann og utføre annet sanitærarbeid. Hjelpeorganisasjonen skulle ha ankommet Haiti allerede i går med helikopter, men det var umulig å lande på flyplassen i Port-au-Prince.

Teamet ønsket derfor å ta seg over grensa i går i bil, men fikk beskjed av sine rådgivere om at det var for farlig å kjøre etter mørkets frambrudd. Det har kommet flere meldinger om at landeveisrøvere gjør veiene uttrygge.

- De kriminelle skjønner nok at de bør oppholde seg langs veiene nå. Men vi kjører heldigvis i en kolonne av flere biler, hvilket kan øke sikkerheten, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til Dagbladet.

Kolonnen er nå på vei mot Haiti.

- Det er veldig frustrerende å ikke komme seg av gårde, sier kommunikasjonsansvarlig Arne Grieg Risnes i Kirkens Nødhjelp til Dagbladet.

Organisasjonen skal samarbeide med en brasiliansk hjelpeorganisasjon og opererere fra en svært fattig bydel i Port-au-Prince.


Clinton kommer

USA har tatt midlertidig kontroll over flyplassen i Port-au-Prince, og de første 10.000 amerikanske soldatene er på plass for å bistå i hjelpearbeidet. Utenriksminister Hillary Clinton varsler at hun vil ankomme Haiti i morgen, skriver BBC.

Desperasjonen er til å ta og føle på i gatene, etter tirsdagens historiske jordskjelv som har krevd et uvisst antall tusen menneskeliv.

PÅ VEI: Sanitærrådgiver Luke Dokter, teamleder Manfred Arlt og kommunikasjonsansvarlig Arne Grieg Risnes i Kirkens Nødhjelp er endelig på vei til Haiti fra Santo Domingo. Foto: Jaques Hvistendal
PÅ VEI: Sanitærrådgiver Luke Dokter, teamleder Manfred Arlt og kommunikasjonsansvarlig Arne Grieg Risnes i Kirkens Nødhjelp er endelig på vei til Haiti fra Santo Domingo. Foto: Jaques Hvistendal Vis mer

Gjenger med jungelkniver har brakt mer frykt til gatene i Port-au-Prince der hundretusener av overlevende etter jordskjelvet fortsatt ikke har sett mye til den internasjonale hjelpen, skriver NTB.

Sinnet og frustrasjonen øker blant tusener og tusener av mennesker som desperat leter etter mat og vann mens stanken av død ligger over hovedstaden.

Flere steder er det meldt om plyndring, og det gjelder både folk som leter etter noe å spise, eller kriminelle som stjeler i ødelagte supermarkeder.


Sender ikke-dødelige våpen


Brasil opplyste i går at de skal sende rifler med gummikuler og andre ikke-dødelige våpen til Haiti på grunn av frykten for at det skal utvikle seg til opptøyer blant sinte ofre for jordskjelvet.

Forsvarsminister Nelson Jobim, som fredag kom tilbake etter to dager i Haiti, sier at han frykter desperasjonen skal eksplodere i uro og opptøyer.

- Så lenge folk er sultne og tørste, så lenge vi ikke har greid å gi dem tak over hodet, risikerer vi opptøyer. Vi er bekymret for sikkerheten, sier han.

Ukjent dødstallSå mange som 200.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet, og tre firedeler av hovedstaden må gjenoppbygges, sier myndighetene i landet.

- Vi har allerede samlet inn 50.000 lik, og vi tror antall døde kan komme opp i 100.000 eller 200.000, selv om vi aldri kommer til å vite sikkert hvor mange som døde, sier innenriksminister Paul Antoine Bien-Aime.

40.000 mennesker er dumpet i massegraver fordi både likhus og kirkegårder for lengst er fulle. Over hele byen ligger det også lik langs gatene og under ruinene.

Hjelpeorganisasjonene mener at tre millioner mennesker, en tredel av landets befolkning, har behov for hjelp.


FN mobiliserer
SKADD: Svært mange venter på medisinsk behandling etter jordskjelvkatastrofen. Foto: AFP /Juan Barreto
SKADD: Svært mange venter på medisinsk behandling etter jordskjelvkatastrofen. Foto: AFP /Juan Barreto Vis mer


De første av 10.000 amerikanske soldater er landet for å ta kontroll over flyplassen, der tonnevis av nødhjelp hoper seg opp, og FN vurderer å flytte tusener av soldater i de fredsbevarende styrkene rundt om i landet til hovedstaden for å styrke sikkerheten.

Bare cirka ti haitiske politifolk i uniform og med gevær var i arbeid i sentrum av byen fredag, der de prøvde å hindre at folk risikerte livet ved å ta seg inn i markeder og butikker for å plyndre.

Bare i det siste døgnet har over 70 tunge fly med nødhjelp landet på flyplassen, men fortsatt er det store logistiske problemer med å få hjelpen videre, både på grunn av sperrede veier, sikkerhetssituasjonen og mangel på lastebiler og drivstoff.


Hangarskip


Et amerikansk hangarskip har ankommet Haiti, og helikoptrene på båten har begynt å frakte vann og forsyninger inn til byen.

FN har startet distribusjon av matvarer i byen. Noen steder greier FN-soldatene å holde orden på køene, men andre steder mister de kontrollen og må avslutte utdelingen.

På grunn av omfattende kriminalitet er sikkerhetssituasjonen blitt så farlig at operasjoner for å redde overlevende ut fra ruinene og arbeidet på feltsykehus må stanses ved mørkets frambrudd, og legene og sykepleierne må trekkes ut.

De titusener av mennesker som har slått leir i parker og på åpne plasser gjennom hele byen, er utsatt for gjenger som stjeler det lille de har igjen av eiendeler og penger.

- Menn med macheter dukket plutselig opp for å stjele penger. Dette er bare begynnelsen, sier Evelyne Buino, en ung ansatt i en skjønnhetssalong etter en lang natt i et nabolag utenfor sentrum.

Ennå tre døgn etter jordskjelvet reddes overlevende ut av ruinene, selv om håpet svinner for de fleste som fortsatt ligger der etter hvert som dagene går.

Chilenske myndigheter opplyser at 45 mennesker ble funnet i ruinene av Montana-hotellet, og både CNN og BBC melder om flere mirakuløse redninger av spedbarn og voksne, skriver NTB


STORE ØDELEGGELSER: Det hersker kaos i Port-au-Prince. Foto: AP/Francois Mori
STORE ØDELEGGELSER: Det hersker kaos i Port-au-Prince. Foto: AP/Francois Mori Vis mer