Kirkens Nødhjelp-topp trekker seg - skylder på Dagbladet

Leila Valvik Raustøl går av etter påstander om trakassering og ukultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avdelingsleder Leila Valvik Raustøl i Kirkens Nødhjelp trekker seg fra stillingen sin, melder Kirkens Nødhjelp.

Ifølge meldinga vil hun gå over i en annen funksjon i organisasjonen. Hun har vært leder i Kommunikasjons- og innsamlingsavdelingen i ti år.

Meldingen kommer etter at hun har fått rettet sterk kritikk mot sin lederstil, fra tidligere medarbeidere, blant annet gjennom Dagbladet.

Les:
- Hun hadde en overkjørende lederstil

- Av hensyn til organisasjonen og meg selv har jeg bedt generalsekretæren om å få fratre min stilling, sier Raustøl selv i pressemeldingen.

Raustøl har den siste uka vært omtalt flere ganger i Dagbladet, etter at fagforeninger og enkeltpersoner i Kirkens Nødhjelp har varslet om alvorlige problemer ved arbeidsmiljøet i kommunikasjons- og innsamlingsavdelingen. Flere navngitte tidligere ansatte har fortalt om det de mener er en ubehagelig, overkjørende og trakasserende lederstil.

Skylder på Dagbladet

Raustøl legger ikke skjul på at omtalen i Dagbladet er en medvirkende årsak til at hun går av.

- Det har over lengre tid vokst frem et ønske hos meg om å bidra med min kompetanse i en annen stilling i organisasjonen. Dagbladets mediekampanje den siste uken har fremskyndet at jeg nå har bedt generalsekretæren om å få fratre min stilling som avdelingsleder, sier Raustøl i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GÅR AV: Avdelingsleder Leila Valvik Raustøl i Kirkens Nødhjelp har blitt sterkt kritisert for sin lederstil den siste uka. I dag valgte hun å gå av. Foto: HENNING LILLEGÅRD
GÅR AV: Avdelingsleder Leila Valvik Raustøl i Kirkens Nødhjelp har blitt sterkt kritisert for sin lederstil den siste uka. I dag valgte hun å gå av. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Generalsekretær Atle Sommerfeldt har nå gitt Raustøl én måneds permisjon.

- Det står respekt av avdelingsleders beslutning. Jeg vil nå tilrettelegge for at organisasjonen kan dra nytte av hennes lange erfaring og kompetanse, sier generalsekretæren i pressemeldinga, som gjennom hele prosessen har gitt sin avdelingsleder sin fulle støtte.

Intern mobbealarm

Det var etter at Dagbladet på lørdag skrev om at fagforeningene i Kirkens Nødhjelp hadde slått intern mobbealarm, at kritikken startet.

I et notat som regionskonsulentene Astrid Hareide og Gunnar Kartveit sendte fagforeningen i januar, kommer det fram at flere i organisasjonen er bekymra for at veldig mange har slutta i Raustøls avdeling.

«Vi mister dem med lang KN historie og kunnskap, de som brukte
av tid og krefter og ikke bestandig talte timer - de som hadde
et hjerte og brant for Kirkens Nødhjelp»
, står det i det interne notatet.

Det kommer også fram at de to mener avdelingsleder Leila

Valvik Raustøl var en hovedårsak til problemene, og at noen

Kirkens Nødhjelp-topp trekker seg - skylder på Dagbladet

føler seg kneblet og trakassert.

«Vi opplever det svært problematisk, både at vi får del i denne ukulturen og denne uakseptable måten å lede på, og at dette har eksistert i mange år. Det har på sett og vis toppet seg de siste åra da det er flere ansatte som gir uttrykk for trakassering på jobben, endring av ledelsesansvar, skifte av arbeidsfelt, trussel om «rapportering». Da dette har vært luftet uten at noen endring er å spore etter to (3) samtaler med Generalsekretær, har jeg nå blitt anbefalt å sende saken via fagforeningen», står det i notatet.

Etter at Dagbladet hadde skrevet om mobbeanklagene fikk de ansatte tilbud om prest og psykolog for de som følte at medieomtalen hadde gått hardt inn på dem.

Les mer om Raustøl-saken her

Dagbladet.no kommer med mer.