Den katolske biskopen Bernt Ivar Eidsvig stiller seg utforstående til politiets kritikk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Den katolske biskopen Bernt Ivar Eidsvig stiller seg utforstående til politiets kritikk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Kirkens pressemelding om overgrepet er uheldig

Politiet er ikke begeistret for at den katolske kirken har gått ut med informasjon om seksuelt overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den katolske kirken offentliggjorde i dag en pressemelding på sine nettsider der de informerte om at en katolsk prest har innrømmet seksuelle overgrep mot en 15 år gammel jente.

Saken ble meldt til politiet i Bergen i går. Bergenspolitiet setter ikke pris på at kirken gikk ut med denne informasjonen nå.

- Vi er kjent med at den katolske kirke har lagt ut en pressemelding. Det synes vi er uheldig, sier seksjonsleder politioverbetjent Rigmor Isehaug ved avdeling for vold og sedelighet hos politiet i Bergen.

- Hvorfor er dette uheldig?

- De har anmeldt et forhold som vi fikk på pulten vår i går, men vi har ikke rukket å snakke med fornærmede ennå. Vi må få mulighet til å etterforske saken før vi kan uttale oss.

Sex med mindreårig - Det vi nå kan si er at kirken har anmeldt et forhold som gjelder seksuell omgang med en jente under 16 år. Dette har en strafferamme på seks år. Hva som har skjedd må fornærmede og den eventuelle overgrepsmannen forklare seg om, opplyser politioverbetjenten.

- Frykter dere at det kan ødelegge etterforskningen at denne informasjonen kom ut nå?

- Det er for tidlig å si.

En prest i Oslo katolske kirkedømme erkjenner å ha hatt et forhold til en 15 år gammel jente. Presten sier de hadde et «kortere forhold» i sommer.

- Forholdet skal ha vart en ukes tid, opplyser biskop Bernt Eidsvig til Dagbladet.

Biskopen ble kjent med forholdet 8. august og snakket med den fornærmede jenta og hennes foreldre dagen etter. I går leverte moren sammen med en prest i Bergen en ammeldelse av forholdet til politiet.

Presten, en 31 år gammel mann, er for tiden i utlandet, men har ifølge biskopen sagt at han vil samarbeide med politiet.

- Ødelagt for seg selv Bernt Ivar Eidsvig, katolsk biskop i Oslo og Trondheim, syntes saken er lei, men forstår ikke politiets kritikk.

- Vi mente det var riktig i og med at saken ville bli kjent i mediene uansett, og mente det var best at vi formulerte en melding om de faktiske forholdene selv. Hvis politiet mener jeg ikke bør uttale meg i saken, så regner jeg med at de kontakter meg, sier Eidsvig til Dagbladet.

Han sier han ikke forstår hvorfor dette skal skade politiets etterforskning.

- Jeg kjenner ikke bakgrunnen for kritikken, og vi har heller ikke på forhånd fått noen signaler om at vi måtte avklare dette med politiet i forkant.  Jeg kan ikke forestille meg at noe bevismateriale blir ødelagt av at vi sender ut en pressemelding, sier Eidsvig til Dagbladet.

Eidsvig kjenner godt til presten som er anmeldt for overgrepet.

- Jeg kjenner ham godt og har hatt et godt forhold til ham.  Dette er en forferdelig situasjon for de berørte i saken. Jenta og hennes familie, men også ham. Han har ødelagt veldig mye for seg selv.

Eidsvig sier at presten vil få tilbud om juridisk og medisinsk bistand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer