GESTAPISTENES HJELPER: Den tyske presten Hermann Günther var sjelesørger for tyskerne som sonet dommer for krigsforbrytelser i Norge. Han drev også et omfattende lobbyarbeid for å få dem benådet og sendt hjem. Her er han fotografert under et besøk i Espeland-leiren utenfor Bergen, kort tid før de gjenværende ble forlagt til Kongsvinger hjelpefengsel - hvor de levde under frie forhold til to av dem rømte. Foto: Günthers arkiv
GESTAPISTENES HJELPER: Den tyske presten Hermann Günther var sjelesørger for tyskerne som sonet dommer for krigsforbrytelser i Norge. Han drev også et omfattende lobbyarbeid for å få dem benådet og sendt hjem. Her er han fotografert under et besøk i Espeland-leiren utenfor Bergen, kort tid før de gjenværende ble forlagt til Kongsvinger hjelpefengsel - hvor de levde under frie forhold til to av dem rømte. Foto: Günthers arkivVis mer

Kirkepresset som skulle få Norge til å løslate livstidsdømte naziforbrytere

Kirkene i Tyskland gikk i bresjen for nåde til dømte naziforbrytere som sonet straffer i Norge og andre europeiske land.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Framtredende representanter for både den katolske og protestantiske kirke i Tyskland, startet tidlig kampanjer for å så tvil om Nürnbergdomstolen. Det hele var bare et skuespill for å gi slik «seiersjustis» til å framstå som legal. Biskoper og kardinaler sto nærmest i kø hos de øverste allierte militærmyndighetene for å søke om nåde for dømte massemordere.

I boka «Krigsforbryterlobbyen» forteller historiker og Spiegel-journalist Felix Bohr om hvordan kirkene organiserte – og betalte for – juridisk bistand for dømte krigsforbrytere i alle land som hadde vært okkupert av Nazi-Tyskland.

Utgiftene ble etter hvert – rundhåndet – dekket av den vesttyske regjeringen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn