Kirkesølvet ble reddet

HERØY/BERGEN (Dagbladet): Brannskapet med kirkesølvet i er det eneste som ble reddet da den 80 år gamle Herøy kirke brant ned til grunnen natt til i går. Problemet er at man ikke vet hvor nøkkelen er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKESØLVET: Herøysamfunnet håper at Kirkesølvet har holdt seg uskadd i dette brannskapet som sokneprest Jens Terje Johnsen fant i ruinene.

For fungerende sokneprest Jens Terje Johnsen var det i går ukjent hvor nøkkelen er gjemt. Men han regner med gåten er løst med det første.

Mange hundre mennesker samlet seg utenfor Herøy kirke natt til i går og utover dagen for å se den 80 år gamle kirken lagt i ruiner av en brann.

Presten ble vekket av brannvesenet natt til i går. En person hadde passert kirken i Fosnavåg og sett røyk sive ut fra veggene.

- Jeg gikk inn i kirken sammen med brannmannskapene for å søke etter brannkilden. Men det var så mye røyk at vi ikke klarte å komme oss lenger enn til sakristiet, sier Johnsen.
- Det virket som ilden har startet i kjelleren hvor sikringstavlen og elektriske kabler er plassert, sier han.

Brannøvelse

Det elektriske utstyret i kjelleren var relativt nytt, men spredningsnettet ut fra sikringstavlen var gammelt. Kirken var godt utstyrt med brannslokkingsutstyr, men det manglet sprinkleranlegg.

- Vi øvde på brannslokking så seint som ti dager før jul, nettopp med tanke på det store besøket vi ventet i jule- og nyttårshelga, forteller Johnsen.
Lensmann Roar Skoglund ved Herøy og Sande lensmannskontor sier at personer i distriktet har sett lyset i kirken blinke like før midnatt da et kraftig tordenvær herjet over Herøy.

- Vi er av den oppfatning at brannen har startet i det tekniske anlegget i kjelleren under koret i kirken, sier han.

To eksperter fra Kriminalpolitisentralen kommer til Herøy i dag for å lete etter brannårsaken, mens lensmannskontoret fortsetter sin taktisk etterforskning.

Brannmannskapene fortsatte med etterslokking i hele går.

Hele kirkebygget , som er reist i trevirke, brant helt ned til grunnen.

Store verdier

På to gudstjenester julaften var 1000 mennesker samlet i Herøy kirke.
I alt 5500 mennesker sokner til kirken. Mange håper nå at kirkesølvet er berget ettersom det var låst inn i et brannskap. Men en døpefont fra 1572, en altertavle fra 1600-tallet og mange malerier fra slutten av 1600- og begynnelsen av 1700-tallet er blitt flammenes rov.

I dag vil gudstjenesten og barndåp for fem barn blir holdt i Fosnavåg bedehus.

- Mange har uttrykt sorg over å miste kirken midt i julen. Store verdier er tapt, sier Johnsen.