Kirketjener dømt for overgrep

Lokket med seg 14-åring opp i kirketårnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Overgrepet skjedde i klokketårnet til en kirke i indre Romsdal sommeren 2009. Da lokket den 58 år gamle kirketjeneren med seg en 14 år gammel gutt opp i kirketårnet.

I dommen fra Romsdal tingrett fremgår det at den unge gutten greide å rømme underveis i overgrepet.

«Fornærmede har forklart at tiltalte ba ham kikke ut av et vindu oppe i klokketårnet i kirken, hvorpå tiltalte presset ham opp mot veggen med én hånd samtidig som han førte den andre hånden opp mellom bena hans og i skrittet. Tiltalte dro deretter ned fornærmedes bukser, joggebukse uten snøring, og underbuksen.

Ifølge fornærmede berørte tiltalte hans penis både over og under klærne, samtidig som han pustet tungt. Og da tiltalte forsøkte å gripe rundt fornærmedes penis ropte han at tiltalte skulle komme seg unna samtidig, som han fikk skubbet og sparket seg løs.

«Han løp mot trappen ned fra klokketårnet, men hadde vanskeligheter med å bevege seg som følge av at buksene hans var nede på knærne. Som følge av dette delvis falt han ned trappen og løp til et lite hus som lå like ved kirken som han gjemte seg bak»

Dette fremgår av dommen som ble kunngjort i Romsdal tingrett i dag. Det gikk to år fra overgrepet skjedde til gutten fortalte det til sin kontaktlærer.

Kirketjeneren ble pågrepet av politiet 1. desember i fjor.

Tidligere straffet I sin straffeutmåling la retten vekt på at kirketjeneren i samme periode som overgrepet skjedde også utførte oralsex med den fornærmede guttens storebror på 18 år.

Storebroren vitnet i retten at oralsexen hadde skjedd på den eldre kirketjenerens initiativ. Også en konfirmant fra 2010-kullet vitnet. Han fortalte at kirketjeneren hadde gjort tilnærmelser og invitert ham med opp i klokketårnet.

Den nå dømte kirketjeneren ble også i 1999 dømt og straffet for utuktig handling med barn.

I politiavhør erkjente kirketjeneren, at han syntes «gutter var søte og fine». Dette benektet han da han forklarte seg i retten.

Misbrukte jobb og tillit I dag ble han dømt til seks måneders fengsel samt å betale en oppreising på 30 000 kroner til den nå 16 år gamle gutten. Kirketjeneren må også betale 1500 kroner i saksomkostninger.

Tingretten fant ingen formildende omstendigheter. Retten fant det imidlertid skjerpende for straffen at kirketjeneren hadde misbrukt et tillitsforhold til gutten samt sin stilling som kirketjener.

Den dømte er nå permittert fra sin jobb som kirketjener.