Kirketopper vil helbrede homofile

Flere sentrale autoriteter i norsk kirkeliv sitter i ledelsen for en ny landsomfattende organisasjon som skal helbrede homofile, og hjelpe mennesker som «kjemper med homofile følelser».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere tiårs arbeid med å helbrede homofile, i menigheter med ulik størrelse og innflytelse, samles nå troppene i et kontaktnett kalt Kristent Forum for Hjelp blant Homofile (KFHH) .

Her sitter blant andre:

  • Generalsekretær Anfinn Skaaheim i Indremisjonen. Skaaheim er nær omgangsvenn av Kjell Magne Bondevik, og deltaker i samme diskusjons- og bønnegruppe som statsministeren. Han er leder for representantskapet.
  • Teologiprofessor Torleiv Austad , avtroppende dekanus ved Menighetsfakultetet og leder av Kirkens lærenemnd, som nylig avviste Siri Sunde-saken.

I representantskapet, som har personlig oppnevnte medlemmer, er også amanuensis Mette Bagge ved Misjonshøgskolen, tidligere medlem av Bispemøtets homofiliutvalg, og pastor Jan-Aage Torp i Seierskirken.

KFHHs styre velges av representantskapet, og ledes av lærer Erling Lundeby ved Fjellhaug misjonshøgskole.

Dårlig gjort

Skaaheim sier til Dagbladet at han reagerer på at nettverket er gjort kjent før det selv har fått redegjøre om sine planer, og «synes det er dårlig gjort» at meningsmotstandere forklarer offentligheten hva det nye forumet skal drive med.

Han avviser at forumet er etablert som et motstykke til «Åpen kirkegruppe for homofile og lesbiske».

- Dette er bare et kontaktnett for grupper som har samtaler med homofile. Det er ikke noe nytt. Det er bare en konsekvens av det som er flertallssynet i kirken, sier Skaaheim.

- Men det er et mål for dere å helbrede homofile?

- Hvis homofile mennesker kan oppleve en legningsforvandling, så er det positivt. Vi har mange som har opplevd det. Det er noe man ikke trenger å være redd for å stå fram med, sier Skaaheim.

Demonutdrivelse

I KFHHs arbeidsmålsetting heter det at forumet vil «formidle kontakt til relevante hjelpetiltak for mennesker som søker hjelp angående sin homofile legning», og at man vil «delta i det arbeid som gjøres innen teologisk og psykologisk forskning på området».

Forumet ønsker å være et høringsorgan i «spørsmål som angår homofile i kirke og samfunn».

Skaaheim ønsker ikke å utdype forumets planer overfor Dagbladet.

Ulike menigheter og kristne grupperinger rundt om i landet har jobbet i årtier med å helbrede homofile. Dagbladet har snakket med kristne homofile som på 1990-tallet har vært gjenstand for en «homo-kur» som har gått på helsa løs.

- Det endte som den rene demonutdrivelse, der de ba for meg i flere timer, forteller en kvinne.

Andre beretter om mennesker som har tatt sitt liv i fortvilelse over hvordan kristne miljøer har reagert på deres homoseksualitet.

Meget krass

Reaksjonene på kirketoppenes nye gruppe har ikke latt vente på seg. Statsstipendiat Kim Friele er meget krass:

- Dette er et forum for å begå menneskelig overlast, slik det skjer i land vi ikke ønsker å sammenlikne oss med. De vil drive åndelig overgrep mot mennesker. Og det skjer bak et dekke av at dette bare er en samling av samtalegruppene, steder som homofile selv kommer til for å søke hjelp eller trøst. Takke faen for at de kommer dit, med det kjøret de utsettes for i forskjellige menigheter, sier Friele til Dagbladet.

Hun ser den nye gruppen som uttrykk for «en skremmende utvikling».

- I det øyeblikk slike grupper får med seg mennesker som for eksempel Torleiv Austad, så blir det straks et mer seriøst preg over det. Det løftes opp på et litt høyere nivå enn der slikt arbeid har vært drevet tidligere.

- Det er helt klart at de vil bli et forum som betyr noe. Det er ikke hvem som helst som skal sitte i ledelsen, sier hun.

Mye verre

- Dette blir en type tiltak som retter seg mot lesbiske og homofile. Åpen kirkegruppe tar sterk avstand fra det, fordi det gjør livet til de som lever skjult med sin homofili, enda vanskeligere. Veien til å komme ut som et helt menneske blir mye verre, sier Tore Holte Follestad i Åpen kirkegruppe til Dagbladet.