«Kirkevalget åpner for strid om viktige religiøse spørsmål.»

AGENDA: Trond Bakkevig gir deg forklaringene.

KIRKEVALG:- Den som mener noe om Den norske kirke har i Kirkevalget mulighet til å bekrefte kirken som den er eller å være med å skape forandring, skriver Trond Bakkevig. Foto: SCANPIX
KIRKEVALG:- Den som mener noe om Den norske kirke har i Kirkevalget mulighet til å bekrefte kirken som den er eller å være med å skape forandring, skriver Trond Bakkevig. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| I dag og i morgen er det kirkevalg i Den norske kirke.

Da kan alle kirkens medlemmer å bestemme hvem som skal ansette prester, hvem som skal avgi stemme ved bispevalg, hvordan kirken skal feire gudstjeneste, hva den skal mene om for eksempel menneskerettigheter, innvandringspolitikk, miljøpolitikk, og om kirken skal ha vigselsrett i forhold til den nye ekteskapsloven. For første gang har kirken direktevalg til bispedømmeråd. Derfor er hver enkelt stemme viktig.

Kirkevalget 09 tar demokratiseringen av Den norske kirke et stort sprang fremover. Mange har stemmerett, og ved det ansvar for demokratiseringen av Den norske kirke. Dette valget kan sikre at mangfoldet styrkes og får plass.

Da Stortinget i april 2008 kom frem til et forlik om en endring av forholdet mellom kirke og stat, var det en betingelse at kirkens organer skulle få «en sterkere demokratisk legitimitet og forankring hos kirkemedlemmene». Til nå er det bare menighetsrådet som er valgt av kirkens medlemmer. Menighetsrådene har deretter valgt dem som sitter i kirkens regionale og nasjonale organer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer