Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kiruna invadert av norske rotter

Kiruna invaderes av norske rotter. Rottene er trolig kommet til den nordsvenske gruvebyen med søppel fra Norge, sier lokale tjenestemenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søppelanlegget i Kiruna tar seg hvert år av 25.000 tonn norsk avfall. Rotter er sjeldne i dette området, fordi det arktiske klimaet vanligvis er for kaldt for slike dyr, men i haugene av søppel ved gjenvinningsanlegget er det godt og varmt.

- Det er høyst sannsynlig at disse dyrene er kommet fra Norge, for der til lands har de brunrotter, sier Mats Lahti som er sjef for de lokale miljømyndighetene. - Vi er ikke vant til slikt, og har ikke noe ønske om å venne oss til det, tilføyer han.

Rotteplagen kommer som en ubehagelig overraskelse på et bysamfunn som allerede har mer enn nok å stri med. Hele byens sentrum må trolig flyttes som følge av rasfare, og onsdag la det statlige Banverket fram sine planer for en ny jernbane gjennom Kiruna.

Omlegging av jernbanen vil trolig koste mellom 2 og 3 milliarder kroner, og det svenske jernbaneverket mener gruveselskapet LKAB må ta denne regningen. Staten må på sin side bekoste flytting av rådhus, sykehus og kirke. (©NTB)

<B>PLAGER SVENSKENE:</B> Norske rotter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media