Storbritannia:

Kirurg «signerte» pasientenes lever

Kirurgen brukte argonlaser til å brennemerke inn sine egne initialer på to av sine pasienter.

TILSTO FORHOLDET: Kirurgen har innrømmet at han signerte levra til to av sine pasienter med en argonstråle-maskin. Han ble i 2017 dømt til for to tilfeller av mishandling uten skade til følge. Foto: NTB / PA Photos
TILSTO FORHOLDET: Kirurgen har innrømmet at han signerte levra til to av sine pasienter med en argonstråle-maskin. Han ble i 2017 dømt til for to tilfeller av mishandling uten skade til følge. Foto: NTB / PA Photos Vis mer
Publisert

En kirurg (57) i Storbritannia har blitt slettet fra legeregisteret etter at han brennemerket to av sine pasienters levre med sine egen signatur.

Brennemerkingen skjedde i februar og august 2013. Kirurgen brukte ifølge BBC en argonlaser til å skrive sine egne initialer.

En argonlaser, eller argon-ionelaser, er en laser hvor lyset dannes med argongass som aktivt medium, ifølge Store norske leksikon.

«Signaturene» hadde kanskje gått ubemerket hen, om ikke den ene organtransplantasjonen slo feil og pasienten måtte opereres på nytt.

Initialene, som målte litt over fire centimeter, ble oppdaget av en annen lege i forbindelse med den nye operasjonen.

Ble dømt

I 2017 innrømmet kirurgen to tilfeller av mishandling uten fysiske skader til følge, går det fram av saksdokumenter fra den britiske nemnda for medisinsk praksis, Medical Practitioners Tribunal Service (MPTS).

Ei slik nemnd har som oppgave å behandle klager mot leger og kirurger, og har myndighet til å avgjøre om de får praktisere videre.

Dagbladet har fått tilgang til disse dokumentene.

I retten forklarte han at signaturene var et «naivt og dumdristig» forsøk på å lette på trykket i operasjonssalen, skriver BBC.

STÅR FREM: Oli London identifiserer seg ikke lenger med sitt britiske opphav. Video: Oli London/Youtube. Rød Løper/Celina Morken Vis mer

Kirurgen ble funnet skyldig i retten og fikk ei bot på 10 000 pund, som utgjør nesten 120 000 norske kroner. I tillegg ble han dømt til 12 måneders samfunnstjeneste.

Kirurgen sa opp jobben sin ved Queen Elizabeth-sykehuset i Birmingham i 2014, mens det var opp til nemnda å avgjøre hans medisinske framtid.

- Profesjonell arroganse

Nemnda beskrev kirurgens valg om å signere sine egne pasienter som «en handling som skyldes en viss grad av profesjonell arroganse».

Samtidig åpnet de opp for at kirurgen kunne få bevise at han fremdeles er i stand til å praktisere medisin på en trygg måte. I desember 2020 ble saken derfor tatt opp på nytt.

Under den nye høringen innrømte kirurgen at handlingene hans strider med god legeskikk.

Han forklarte at «mine handlinger i 2013 var dumme og helt feil» og at han «på tåpelig vis lagde et merke på den tilstøtende levra».

- Mine handlinger har uten tvil forårsaket betydelig skade på pasientens mentale helse, noe som enkelt kunne vært unngått om ikke jeg hadde vært så dumdristig og arrogant, sa legen, ifølge sakspapirene.

«Ikke lenger arrogant»

Videre forteller han at det å falle i unåde endret hans oppførsel og syn, og han mener han «ikke lenger er den arrogante kirurgen han var i 2013».

NON STOP: En mann så ingen annen løsning enn å gå til legen for å poppe en kvise. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Under høringen sa kirurgen at han gjerne ville begynne å praktisere medisin igjen. Kirurgen opplyste også at han hadde sonet ferdig samfunnsstraffen sin og betalt bota han ble ilagt i 2014.

Advokaten hans argumenterte for at saken aldri har handlet om kirurgens evner, men heller om hvordan han respekterte pasientene.

Nemnda konkluderte i desember 2020 med å suspendere kirurgen fra å praktisere som lege i fem måneder.

Anket avgjørelsen

Etter ytterligere en høring, som fant sted 4. juni i fjor, besluttet nemnda å fjerne suspensjonen som hindret kirurgen i å komme tilbake i jobb.

De mente det ikke var noen fare for gjentakelse.

Men det offentlige legeregisteret i Storbritannia, General Medical Council, var ikke fornøyd med avgjørelsen og anket den. Dermed ble saken igjen meldt inn til den britiske nemnda for medisinsk praksis.

RYSTET: Christer Falck er blant kjendisene som denne vinteren deltar i «16 ukers helvete». I den andre episoden får han en nedslående beskjed fra lege Kaveh Rashidi. Video: Rød Løper/Discovery+. Vis mer

Mandag denne uka behandlet nemnda saken på nytt. Denne gangen mener de at kirurgen brøt tilliten mellom pasient og lege, ifølge BBC.

Nemnda «aksepterte at ingen varig skade var påført noen av pasientene», men mente at handlingene hans hadde påført den ene «betydelig følelsesmessig skade».

Slettet fra legeregisteret

Derfor har de besluttet å slette kirurgen fra det offentlige legeregisteret, noe nemnda mener er en forholdsmessig riktig sanksjon.

Selv om kirurgen ga pasientene overordnet livreddende behandling, så mener nemnda at handlingene hans var et klart brudd på pasientenes verdighet og selvbestemmelse.

Kirurgen har 28 dager på å anke nemndas beslutning.

CBS News har forsøkt å få en kommentar fra både den britiske legenemnda og kirurgen, men har foreløpig ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer