Kirurg vil gi hoder ny kropp

NEW YORK (Dagbladet) - Skulle vi ikke gi Christopher Reeve eller den briljante britiske vitenskapsmannen Stephen Hawking en ny kropp hvis den de nå har svikter? spør nevrokirurgen Robert White (71). Han har transplantert hoder av aper til en annen kropp, og holdt det i live i opp til en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Basert på denne forskningen sier Dr. White at han tror slike operasjoner vil bli utført på mennesker om 20-30 år. Men han tror det vil ta lenger tid før noen lykkes i å få nervene i en avbrutt ryggrad til å vokse sammen igjen, slik at førligheten kan vende tilbake i den transplanterte kroppen.

Kan ta alt

- I dag finnes det nesten ikke det organ vi ikke kan transplantere. Til og med tarmsystemet synes innen rekkevidde, sier han, og mener at den prinsipielle debatten om transplantering ligger bak oss.

Dr. Robert White er professor ved Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio.

- Vi gjennomfører i dag multi-organ transplantasjoner, så hvorfor ikke transplantasjon av hele kropper? spør han.
- Jeg er tilhenger av hjernedød som definisjon på at døden er inntrådt, sier White og peker på at forskjellen mellom en transplantasjon av et hjerte og en hel kropp ligger i at kroppen er synlig, mens hjertetransplantasjonen bare etterlater et arr.

- Det synlige elementet reiser spørsmålet om hvilken person dette er, sier han og understreker sin overbevisning om at menneskets følelsesliv, hukommelse og intelligens er knyttet til hjernen og ikke til resten av kroppen.

Kostbart

Transplantasjon av hele kroppen vil alltid være en uhyre kostbare operasjon. Da dr. White opererte på macaque-aper trengte han tre hjernekirurger i tillegg til seg selv, pluss femten andre hjelpere.

Eksperimentene på apene ble avsluttet for fem år siden. Artikkelen om forskningen og dens resultater ble avsluttet for ett år siden.

Tvilende

- Forskningen til Dr. White stiller jeg meg sterkt tvilende til, sier Jan L. Svennevig, professor i hjertekirurgi. Han karakterisere nyheten som skremmende hvis det skulle vise seg å være sant.

Svennevig er en av ekspertene på bioteknologisk transplantasjon her i landet, og han tror ikke det er mulig å få et apehode til å overleve med en annen kropp.