Kirurgen oppdaget ikke kreftsvulsten før han skulle forstørre Katarinas bryster

Nå har plastikkirurgene endret sine retningslinjer.

FANT SVULST: Da plastikkirurgen fant en kul i brystet til Katarina Pettersen (43), fjernet han den og fortsatte brystforstørrelsesoperasjonen. Det førte til at Pettersen måtte fjerne hele brystet. Foto: Jacques Hvistendahl
FANT SVULST: Da plastikkirurgen fant en kul i brystet til Katarina Pettersen (43), fjernet han den og fortsatte brystforstørrelsesoperasjonen. Det førte til at Pettersen måtte fjerne hele brystet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kjølvannet av Katarina Pettersen-saken har plastikkirurgi-giganten Teres Medical Norge endret sine retningslinjer for brystkirurgi.

I august i fjor konkluderte Pasientskadenemnda (PSN) med at Katarina Pettersen (43) har krav på erstatning fordi kirurgen som forstørret brystene hennes «ikke fulgte alminnelig god medisinsk praksis».

I mai 2014 skrev Dagbladet at 43-åringen fra Hundorp i Sør-Fron måtte fjerne det ene brystet etter operasjonen hos en plastikkirurg i Oslo.

Les Katarinas historie (krever Dagbladet pluss)

Brystene ikke undersøkt Da kirurgen fant en kul i brystet hennes, fjernet han den og fortsatte den kosmetiske operasjonen. Etter operasjonen, fikk hun beskjed om at svulsten trolig ikke var farlig, men etter fjorten dager fikk hun telefon med beskjed om at hun hadde brystkreft.  

Plastikkirurgen hadde ikke fjernet alt vevet rundt svulsten, noe som medførte at kreftleger måtte fjerne hele brystet hennes. Trebarnsmora har gjennomgått en rekke rekonstruksjonsoperasjoner, og hun har flere i vente.

Pettersen hevder plastikkirurgen ikke gjorde noen klinisk undersøkelse av brystene hennes i forkant av inngrepet, og det framkommer heller ikke av journalen at en slik undersøkelse ble foretatt.

Nye retningslinjer Katarina Pettersen-saken har vært gjenstand for to fagrådsmøter for plastikkirurger i Teres Skandinavia, og selskapet har endret sine rutiner for brystkirurgi i kjølvannet av denne saken.

- Vi var pådrivere for å få en uttalelse fra Norsk brystcancer gruppe (NBCG), og har rettet oss etter hva de har anbefalt, sier daglig leder Erik Grefberg i Teres Medical Norge AS.

Derfor anbefaler Teres nå kvinner over 40 år som skal ha brystløft, brystforstørrende- eller brystreduserende inngrep å gjennomgå mammografi innen seks måneder før brystoperasjonen.

- Våre plastikkirurger skal journalføre at de har gitt pasientene slik anbefaling, og denne anbefalingen er også å finne på alle våre klinikkers hjemmesider, sier Grefberg.

Anbefalingen fra NBCG, som Teres har implementert, er likelydende med anbefalingen fra Nasjonalt handlingsprogram for brystkreft.

- Påminnelse til plastikkirurgene Teres er en gigant innen plastikkirurgi med elleve klinikker i Norge, tre i Sverige og tre i Danmark. I alt har Teres 40 plastikkirurger på lønningslista.

Et sentralt punkt i Katarina Pettersen-saken er at plastikkirurgen ikke kunne dokumentere gjennom journal at det var utført en klinisk undersøkelse av brystene hennes før brystforstørrelsesoperasjonen.

- Vårt fagråd har også gitt en påminnelse til plastikkirurgene om at klinisk brystundersøkelse skal dokumenteres i journalen. Dette brevet sendte vi til alle våre plastikkirurger, sier Erik Grefberg.

- Veldig glad Katarina Pettersen skryter av den gode kommunikasjonen hun har hatt med lederen i Teres Medical Norge, og er svært fornøyd med at hennes sak har ført med seg endring av praksis.

- Det har hele tida vært viktig for meg at det jeg har gått gjennom skal få betydning for andre. Derfor er jeg veldig glad for at Teres har endret sine retningslinjer, sier Katarina Pettersen.

TOK GREP: Daglig leder Erik Grefberg i Teres Medical Norge AS sier selskapet har endret retningslinjene for brystoperasjoner etter Katarina Pettersen-saken. Foto: Teres
TOK GREP: Daglig leder Erik Grefberg i Teres Medical Norge AS sier selskapet har endret retningslinjene for brystoperasjoner etter Katarina Pettersen-saken. Foto: Teres Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer