Kiss til Norge med sminke og bomber

DE ER TILBAKE: Kiss anno 1996. Nå kommer de til Norge. Etter det Dagbladet erfarer inntar de Oslo Spektrum med sitt beryktede show i desember. Fra venstre Peter Criss (48), Paul Stanley (44), Gene Simmons (46) og Ace Frehley (45). Med sminke, blod og bomber senker de USAs underholdningsliv denne sommeren. Nå står Norge for tur. Søndag 8. desember inntar Kiss etter alt å dømme scenen i Oslo Spektrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kiss var alle tenåringsmødres store skrekk på 70-tallet. Etter å ha gått rundt i gatene som vanlige menn siden 1983, har den legendariske New York-gruppen nå bestemt seg for å vende tilbake til superheltstatus.

Sommerens USA-turné ble utsolgt på rekordtid. I november og desember står Europa for tur.

Fra flere velinformerte kilder får Dagbladet opplyst at Kiss i all sin 70-tallsprakt inntar Oslo Spektrum 8. desember. Billettene til konserten blir lagt ut i begynnelsen av august.

Både plateselskapet Polygram og konsertarrangør Gunnar Eide bekrefter at Kiss er på vei til kongeriket.

Hysteri

Gjenforeningen av Kiss' originalbesetning blir av skeptikere sett på som et håpløst forsøk på å blåse liv i nok et rock'n'roll-spøkelse. Alle har fått med seg hvor råtne Sex Pistols er i 1996.

Men rapportene fra sommerens USA-turné kan tyde på at Kiss har fått usedvanlig mye ut av sitt comeback:

* Åpningskonserten i Detroit 28. juni (38 000 billetter) ble utsolgt på 47 minutter.

* 60 000 billetter til fire Madison Square Garden-show forsvant på under en time.

* Bandet har investert 50 millioner kroner i sitt nye high-tech-show.

* Anmeldelser fra amerikanske aviser forteller at Kiss leverer et show som er mer «over the top» enn noensinne. Det skal låte bra også!

Kiss meg i ...

Eller som bass-demon Gene Simmons sier det etter å ha sett seg grundig lei på grønsj-rockere som har alminneliggjort rocken de siste fem åra:

«Herved erklærer jeg sceneshowet for gjenoppstått. Det var interessant med alle disse deppa Seattle-folka som ønsket å begå selvmord. De sto der i sine krøllete skjorter og så ned i scenegulvet. Men kjære Gud: Nå vil jeg ha spetakkel!»

Sammen med de tre andre i bandet lover han å gi verden flere eksplosjoner enn det en middels dag i Gulfen resulterer i.

Med Kiss' oppvåkning fra de døde er et av de mest hatede og elskede fenomenene fra 70-tallets rockescene tilbake. «Kiss meg i ...» skrev Dagbladets anmelder da Kiss gjestet Norge for første gang i oktober 1980. I kritikerstanden hadde han meningsfeller over hele verden. «Kiss var noe årntli' piss» mente de som hadde greie på det.

Rasende

For alle smågutter derimot, var Kiss selve oppfyllelsen av den store rockedrømmen.

Monster-liknende teaterkostymer, sprutende gitarer, trommepodier så store som fjell, litervis med blod og fire magiske figurer som nektet å la seg avbilde uten sminke - hva mer kunne en 15-åring forlange?

Fansens lojalitet fikk VG oppleve da de i forbindelse med 1980-konserten i Drammenshallen klarte å få bilde av Kiss-medlemmene uten sminke. Avisa ble nedringt av rasende Kiss-tilhengere som ville ha slutt på denne ondsinnede forfølgelsen av superheltene. Hvorfor i alle dager ødelegge den utmerkede illusjonen guttegjengen fra New York hadde klart å bygge opp?

Platene til Kiss har hatt en tendens til å komme i skyggen av bandets mildt sagt støyende image. Men faktum er at 26 av 27 Kiss-plater har solgt til enten gull eller platina.

Da er platene utgitt i den utskjelte «unmasked»-epoken mellom 1983 og 1996 medregnet.

I trusa

Men nå har man altså rocket seg tilbake til utgangspunktet. Både Ace Frehley og Peter Criss har fått komme inn i folden igjen etter at alkohol og piller sendte dem ut i ingenmannsland på begynnelsen av 80-tallet.

Paul Stanley og Gene Simmons har styrt butikken helt siden første jam på et loft i Brooklyn i 72. Nå øyner de å tjene astronomiske summer. Totalt vil inntektene for gjenforeningsturneen ligge på rundt 700 millioner norske kroner.

Og mens onde tunger vil bruke tida fram til konserten i Oslo Spektrum på å diskutere om Kiss er den aller største rock'n'roll-svindelen gjennom tidene, så vil fansen i aldersgruppen 15 til 40 gjenoppta de virkelig essensielle diskusjonene: Hvor lang tunge har egentlig Gene Simmons? Hvor mange damer har Paul Stanley erobret? Hvor mange trommer har Peter Criss? Hvilken Ace Frehley-solo er den aller feteste ..?