Nobels fredspris

Kissinger møtt av demonstranter i Oslo

«Kissinger krigsforbryter», sto det på et banner som møtte omstridte Henry Kissinger (93) i Oslo. 

HARD KRITIKK: Demonstranter utenfor Universitets aula søndag morgen som protesterer i forkant av foredraget til den tidligere amerikanske utenriksminister og fredsprisvinneren Henry Kissinger.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HARD KRITIKK: Demonstranter utenfor Universitets aula søndag morgen som protesterer i forkant av foredraget til den tidligere amerikanske utenriksminister og fredsprisvinneren Henry Kissinger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene mener den tidligere amerikanske sikkerhetsrådgiveren og utenriksministeren på 1970-tallet var delaktig i massemord i Latin-Amerika, bombing av sivile i Vietnam og militærkuppet i Chile – blant annet.

- Han burde stilles for retten. Vi anklager Kissinger for å være krigsforbryter og direkte ansvarlig for operasjon Condor i sju land i Latin-Amerika, sier fagforeningslederen Herman Rojas til NTB.

Rojas kom til Norge fra Chile i 1978 etter at familien var blitt ofre for diktaturets forfølgelser. Condor var navnet på den hemmelige krigen mot venstreopposisjonen i regionen.

Omstridt fredspris

Barnebarnet til Chiles tidligere president Salvador Allende, som ble styrtet i kuppet i 1973, ba i en kronikk i Aftenposten søndag Norge om å arrestere Kissinger.

Den utenrikspolitiske veteranen var i Oslo på invitasjon fra Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo for å foredra under det nyopprettede Nobel Peace Prize Forum.

Kissinger fikk Nobels fredspris i 1973 for å ha fremforhandlet en våpenhvileavtale i Vietnam, men tildelingen er blitt karakterisert som ett av de største feilgrepene i prisens historie.

Kissinger fikk prisen sammen med sin vietnamesiske motpart Le Duc Tho, som nektet å ta den imot. To medlemmer i Nobelkomiteen gikk av i protest mot tildelingen.

Hard kritikk

Flere norske akademikere og politikere har reagert på at Kissinger får spille en rolle under årets prisutdeling.

- Kissinger har stått bak mange tvilsomme handlinger både i Latin-Amerika og ikke minst i Indokina som indirekte har kostet hundretusener av liv, sier professor Benedicte Bull ved UiO til Uniforum.

SV-nestleder Snorre Valen spør om «moralbatteriet er flatt» og mener Kissinger hadde vært fengslet om ofrene for politikken hans hadde vært europeere.

Men under lørdagens fredsprisseremoni ble Kissinger en av hovedpersonene. Han hilste både på årets prisvinner Juan Manuel Santos og Nobelkomiteens tidligere leder Thorbjørn Jagland.

Trumps utfordringer

Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad forsvarer invitasjonene til Kissinger og en annen tidligere sikkerhetsrådgiver, Zbigniew Brzezinski. Han beskriver de to som blant vår tids fremste akademiske eksperter.

- Begge har dessuten vært politiske beslutningstakere på høyeste nivå og kjenner amerikansk politikk fra innsiden, sier Njølstad.

I sitt foredrag trakk Kissinger fram fire utviklingstrekk som kan føre til større konflikter og skade arbeidet for fred: en forverring av forholdet mellom USA og Kina, et sammenbrudd i forbindelsene mellom Russland og Vesten, en ytterligere svekkelse av Europas strategiske betydning og en opptrapping av konfliktene i Midtøsten.

- Dette er utfordringene den amerikanske presidenten vil stå overfor i sine forsøk på å skape internasjonal fred, sa han.

Brzezinski la størst vekt på behovet for å få til et fungerende partnerskap mellom verdens tre største atommakter, nemlig USA, Russland og Kina.

(NTB)