Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kiste etter kiste med drepte politikere bæres til graven. Slik er Mexicos blodige valgkamp

Mer enn 3400 politikere skal velges. Det har ført til blodbad.

DREPT: Mer enn 100 politikere er drept i Mexico siden september i fjor. Her begraves Fernando Angeles fra partiet PRD. Foto: AFP / NTB Scanpix
DREPT: Mer enn 100 politikere er drept i Mexico siden september i fjor. Her begraves Fernando Angeles fra partiet PRD. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på drepte politikere bare fortsetter å stige i Mexico. Denne uka mistet to borgermesterkandidater livet på under ett døgn. Totalt har mer enn 100 politikere blitt drept siden september, da den politiske drapsbølgen startet. Fremdeles gjenstår åtte dager til valget.

Bak drapene står blant andre organiserte kriminelle og narkokarteller, som desperat ønsker å påvirke landets politikk. Aldri tidligere har Mexico hatt så mange posisjoner på valg, som de over 3400 som skal fylles 1. juli. Da skal både president, parlament, regionale og lokale politikere få sine stemmer. Det har ført til blodbad.

Skutt og drept

Ifølge NBC er det særlig delstatene Michoacán, Guerrero og Oaxaca som har fått merke den økende voldsbruken i landet. Førstnevnte var åsted, da borgermesterkandidat Omar Gomez Lucatero onsdag ble skutt og drept i fjellandsbyen Aguililla, kjent for sine narkotikagjenger.

Morgenen etter, i samme område, led nestemann samme skjebne. Andre politikere har ikke en gang rukket å registrere seg som valgkandidater, før de har blitt tatt av dage.

- På en måte kan man se matematisk på dette, siden det aldri før har vært så mange posisjoner som skal fylles. Utviklinga i kriminaliteten gjør det samtidig langt viktigere å ta kontroll over territorier og lokale myndigheter, sier sikkerhetsanalytiker Alejandro Hope til NBC.

Sprer frykt

Drapsbølgen har, i tillegg til dødsfallene, sørget for å spre frykt blant de politikerne som stiller til valg. Flere hundre kandidater skal allerede ha trukket seg. Mange av dem i frykt for represalier. Motivene for de politiske drapene kan imidlertid være sammensatte.

- Den gamle modellen var at kriminelle organisasjoner måtte betale politikere for å få beskyttelse fra myndighetene, sa Chris Kyle til The Washington Post tidligere i juni.

Antropologen er ekspert på den meksikanske delstaten Guerrero, og sier at man har sett et skifte i hvordan politikere og kriminelle jobber mot hverandre. Ifølge Kyle må politikerne i Mexico nå betale narkobandene dersom de ønsker politiske verv uten å stå i fare for å dø. I noen tilfeller går de kriminelle organisasjonene etter politikere som har nektet å ha noe med dem å gjøre. I andre tilfeller har politikere eller politiske kandidater inngått allianser med én spesiell kriminell organisasjon, og så blitt et drapsmål for en annen, rivaliserende gruppe.

Mer enn 25 000 i fjor

Politikeren Fernando Puron er en av dem som tidligere har gått hardt ut mot metodene de kriminelle bruker for å få innflytelse. Puron har tidligere uttalt at «vi kan ikke være redde», og siktet til drapstrenden. Tidligere i juni ble også han funnet drept.

- Etter dette feige angrepet mot min venn og kollega Fernando Puron, har jeg bestemt meg for å avbryte min kampanje og konsentrere meg om mine oppgaver som borgermester, sa partifelle Sonia Villarreal i en uttalelse etter dødsfallet.

Det er imidlertid langt fra bare politikere som blir skutt i Mexico. I fjor ble mer enn 25 000 drap registrert i landet. Det er det høyeste i løpet av de siste to tiårene.