Putin og Xi:

«Kiste»-møte vekker oppsikt

Vladimir Putin har en tendens til å få oppmerksomhet rundt sitt møte-møblement. Det skjedde også etter møtet med den kinesiske presidenten torsdag.

MØTE RUNDT EN? En kreasjon plassert imellom den russiske og den kinesiske presidenten har fått flere til å undre. Foto: Alexandr Demyanchuk / Sputnik / Kreml / AP / NTB
MØTE RUNDT EN? En kreasjon plassert imellom den russiske og den kinesiske presidenten har fått flere til å undre. Foto: Alexandr Demyanchuk / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år var det et enormt bord som skapte overskrifter, og nå vekker en ny kreasjon oppsikt, etter torsdagens toppmøte mellom Putin og Kinas Xi Jinping.

I den usbekiske byen Samarkand møttes de to presidentene ansikt til ansikt for første gang siden Putin invaderte Ukraina i februar. Turen til Usbekistan er også Xis første utenlandstur siden coronapandemien brøt ut.

- En kiste?

Plassert på god avstand fra hverandre, ble både Taiwan og Ukraina diskutert. Men også det som var plassert mellom dem har fanget oppmerksomheten til enkelte.

Det som ser ut til å være en slags blomsterkasse, kan også minne om noe helt annet.

- Mellom Xi og Putin … er en kiste? spør den amerikanske statsviteren og leder av tenketanken Eurasia Group Ian Bremmer på Twitter.

FIKK OPPMERKSOMHET: Da Vladimir Putin og Frankrikes president Emmanuel Macron møttes i Moskva i februar var det på god avstand. Foto: Sputnik / AFP / NTB
FIKK OPPMERKSOMHET: Da Vladimir Putin og Frankrikes president Emmanuel Macron møttes i Moskva i februar var det på god avstand. Foto: Sputnik / AFP / NTB Vis mer

Også Kenneth Roth, tidligere leder for Human Rights Watch, kommenterer seansen som er avbildet.

- Uansett om det tilfeldig eller en spøk, det ser ut som Putin og Xi Jinping holdet møte rundt en kiste. Signaliserer døden til hva? Deres håp om å overtale noen som helst om at et autokratisk styresett tjener innbyggerne i et land bedre enn en pålitelig regjering? spør han seg på Twitter.

- Verden har tatt stygg form

Under toppmøtet torsdag hyllet den russiske presidenten det han kalte Kinas balanserte tilnærming til Ukraina. Han langet også ut mot det han mener er USAs forsøk på å skape en unipolar verden, skriver NTB.

- Forsøk på å skape en unipolar verden har nylig tatt en virkelig stygg form og er fullstendig uakseptabelt, sa Putin.

Han sa også at Russland støtter Kina i deres konflikt med Taiwan, og at Russland fordømmer USA og deres provokasjon i konflikten.

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Samarbeidet mellom Moskva og Beijing spiller en nøkkelrolle når det gjelder å sikre global og regional stabilitet, uttalte Putin.

Vladimir Putin mener møtet med Kina kommer til å styrke relasjonen mellom landene.

John Kirby, talsmann i Det hvite hus, forteller til CNN at det gjenstår å se hvor mye Kina vil støtte Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer