Kisten flyttes igjen

Dronningmorens kiste flyttes fra Windsor til St James's Palace i London. Tusenvis av sørgende hadde møtt frem langs ruten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til i dag har kisten stått i Royal Chapel of All Saints på Windsor-eiendommen. Fire skogvoktere har stått ved kisten: John Stubbs, Ian Watmor, Andrew Stubbs og Peter Clayton har voktet kistens fire hjørner dag og natt.

De har stått med ryggen mot kisten og hodene bøyd i sorg. Mange av Windsor Castles ansatte har vært innom kapellet for å ta farvel. Utenfor lød drønnene av 41 salutter til den avdødes ære i går ettermiddag.

Flyttes mange ganger

I dag flyttes dronningmorens kiste fra Royal Chapel til Queen’s Chapel i St James’s Palace. Men heller ikke her blir kisten stående: Den skal flyttes til Westminster Hall 5.april. Her skal kisten stå på lit de parade i tre og et halvt døgn før begravelsen.

Dronningmorens ektemann, kong George VI, døde i 1952. Han lå på lit de parade på samme sted. Dronningmoren blir stedt til hvile ved siden av kong George.

9.april blir dronningmoren begravet. Selve begravelsesseremonien holdes i Westminster Abbey. Deretter blir kisten kjørt tilbake til Windsor, der kong George og prinsesse Margaret er begravet.

Verdens fineste diamant

Begravelsen blir et studie i engelsk pump og prakt. På kisten blir den samme kronen plassert som i sin tid ble plassert på Elisabeths hode i 1937 da hun ble dronning. I kronen glitrer selveste Koh-i-Noor-diamanten.

Det sies om diamanten at dens eier vil være verdens hersker. Diamanten har vært kjent siden 1300-tallet, og mange av dens eiere har lidd en brå og blodig død.

Savner bestemor

Charles har gitt sitt første intervju til engelsk presse etter at bestemoren døde. Flere ganger måtte han se bort fra tv-kameraene mens han strevde med å holde tårene tilbake.

- Hun betydde alt for meg og jeg har fryktet dette øyeblikket, sa han.

- Jeg vil savne latteren hennes veldig. Hun var en magisk bestemor.

Hele England sørger over tapet av nasjonens egen bestemor. Mange har lagt ned blomster utenfor de kongelige slottene. Ikke så rent få har hyllet dronningmoren med en flaske Beefeater gin.

Det var dronningmorens favorittdrink.

ÆRESVAKTER:</B> I dag flyttes dronningmorens kiste fra kapellet på Windsor Castle.
LIT DE PARADE: Dette bildet fra 1952 viser kisten til kong George VI på lit de parade i Westminister Hall.
SAVNER HENNE:</B> - På en eller annen måte trodde jeg at denne dagen ikke ville komme. Hun var så fabelaktig ustoppelig, jeg har forgudet henne siden jeg var barn, sa en sorgtung prins Charles.