Kivalina vaskes på havet

Innbyggerne i Alaska-landsbyen saksøker 24 olje- og energiselskaper for global oppvarming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Innbyggerne i den lille landsbyen Kivalina på nordvestkysten av Alaska saksøker 24 oljeselskaper og kraftselskaper for å være ansvarlige for global oppvarming, som er i ferd med å ødelegge hjemstedet deres, skriver forskningsmagasinet HUBRO og forsker Michel Mesquita i AGU Newsletters.

Eroderer

Det lille samfunnet ligger på et ti kilometer langt barriererev og trues av erosjon. Mildere klima gjør at sjøisen som vanligvis omringer revet smelter. Landsbyen mister dermed sin naturlige beskyttelse mot vind, storm og bølger som skyller inn over land. Om våren, når snøen smelter, går elva Wulik over sine bredder og skaper mer erosjon. Sammen med havnivåstigning og tinende permafrost, kan konsekvensen bli at hele landsbyen skylles på havet. Tinende permafrost fører også til at bakken mange steder kollapser og drar med seg bygninger.

Ifølge Kivalinacity.com er arealet halvert de siste 50 åra, fra 54 dekar til 27. De siste tre - fire åra har erosjonen akselerert, også som følge av tiltak for å stanse den. Befolkningen ønsker nå å flytte hele landsbyen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer