Kivalina vaskes på havet

Innbyggerne i Alaska-landsbyen saksøker 24 olje- og energiselskaper for global oppvarming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Innbyggerne i den lille landsbyen Kivalina på nordvestkysten av Alaska saksøker 24 oljeselskaper og kraftselskaper for å være ansvarlige for global oppvarming, som er i ferd med å ødelegge hjemstedet deres, skriver forskningsmagasinet HUBRO og forsker Michel Mesquita i AGU Newsletters.

STRANDEROSJON:

• Kivalina har rundt 400 innbyggere, med 12 personer i hver husstand. 50 prosent er barn.

• Innbyggerne er eskimoer, og lever tradisjonelt - av jakt og fiske.

• Andre landsbyer i Arktis trues også av erosjon, blant annet Shishmaref, som også vurderer evakuering.

• Stranderosjon truer øysamfunn over hele verden

• Årsakene er høyere havnivå, endringer i stormklima og menneskelig påvirkning.

Eroderer

Det lille samfunnet ligger på et ti kilometer langt barriererev og trues av erosjon. Mildere klima gjør at sjøisen som vanligvis omringer revet smelter. Landsbyen mister dermed sin naturlige beskyttelse mot vind, storm og bølger som skyller inn over land. Om våren, når snøen smelter, går elva Wulik over sine bredder og skaper mer erosjon. Sammen med havnivåstigning og tinende permafrost, kan konsekvensen bli at hele landsbyen skylles på havet. Tinende permafrost fører også til at bakken mange steder kollapser og drar med seg bygninger.

Ifølge Kivalinacity.com er arealet halvert de siste 50 åra, fra 54 dekar til 27. De siste tre - fire åra har erosjonen akselerert, også som følge av tiltak for å stanse den. Befolkningen ønsker nå å flytte hele landsbyen.

- Vi må flytte. Folks liv er i fare. Det er ikke et spørsmål om det skjer, men når, sier stammeleder Colleen Swan i dokumentarfilmen ”Losing Ground”.

Saksøker oljeselskapene

Innbyggerne har allerede måttet evakuere én gang. Å flytte hele landsbyen permanent vil koste fra 95 til 400 millioner dollar. Denne kostnaden mener innbyggerne at oljeselskapene må ta. Innbyggerne i Kivalina har engasjert advokat Stephen Susman og saksøkt BP, Conoco Phillips, Exxon, Chevron, Peabody og 19 andre olje- og energiselskaper for å være skyldige i global oppvarming og Exxon Mobil spesielt for å stå bak en konspirasjon for å tildekke sannheten om klimaendringene.

Hele det juridiske dokumentet finner du her.

<strong><b> FORSVINNER I HAVET:</strong></b> Barriererevet Kivalina i Alaska. Foto: AP/ SCANPIX
FORSVINNER I HAVET: Barriererevet Kivalina i Alaska. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

- Vi håper rettssystemet vil la oss ta opp saken. Det er egentlig en enkel sak; du kan ikke gjøre noe på din eiendom som hindrer andre i å nyte sin eiendom. Det de (oljeselskapene, journ. anm) slipper ut i lufta, skader alle i verden, sier Susman til DemocracyNow (se nyhetsinnslaget på Youtube her, her og her).

Stephen Susman var tidligere advokat for tobakksindustrien i USA, og håper å få anledning til å bruke samme taktikk mot oljeselskapene som tobakkindustrien i sin tid ble utsatt for. Den gangen var det ifølge Susman interne notater som avslørte at fagfolk ble betalt for å villede befolkningen om helseskader som følge røyking.

- Jeg tror vi vil finne dokumenter om global oppvarming når vi undersøker hos oljeselskapene, om at de visste hva de gjorde, sier Susman.

Han viser til at Exxon har finansiert flere klimakritiske tenketanker.

- Tar fokuset vekk

Oljeselskapet Exxon avfeier konspirasjonsanklagene.

- Å komme med denne type konspirasjonsteorier tar bare oppmerksomhet vekk fra den virkelige utfordringen - hvordan skaffe energi til å forbedre levekår mens man også reduserer utslipp av klimaskadelige gasser, sier talsmann Gant Walton til New York Times, som omtalte saken tidligere i år.

I sitt svar har oljeselskapene bedt retten om å avvise saken, på bakgrunn av at global oppvarming ikke kan knyttes til en håndfull navngitte selskaper.

Kivalina vaskes på havet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer