Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kiwi-angrepet satte 30 nettsteder ut av spill

- Angrep som dette skjer hele tida, sier Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

 HACKET SEG INN:  Aktivister knyttet til anonymous skal ha stått bak angrepet mot Kiwi i natt. Det lammet over 30 norske nettsider. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet.
HACKET SEG INN: Aktivister knyttet til anonymous skal ha stått bak angrepet mot Kiwi i natt. Det lammet over 30 norske nettsider. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hacktivistene som i natt kapret Kiwis nettsider og la ut en melding med trusler mot norske myndigheter, sørget samtidig for å sette rundt 30 nettsteder ut av spill. Nettstedene lå på samme server som Kiwi sin, og administreres av Portu.

- Serveren vår ble angrepet, men meldingen ble bare lagt ut på kiwi.no. Vi opplever det derfor som et målrettet angrep der målet var å få fram et budskap på Kiwi sine nettsider, sier daglig leder Majoran Vivekananthan i Portu til Dagbladet.

Blant annet ruteopplysningen 177 og Weifa sine nettsider ble rammet av hackerangrepet mot Kiwi.

Ikke datatyveri - De har ikke slettet noe eller kopiert noe informasjon. Jeg synes det er et uakseptabelt angrep. Jeg har sympati for alle mulige lovlige måter å demonstrere på, men dette blir bare uakseptabelt og feigt. Kiwi er ikke en politisk organisasjon, sier Vivekananthan.

Det skal ikke ha ligget noe sensitiv informasjon tilgjengelig for hackerne som brøt seg inn på serveren i løpet av natten.

Portu regner med å ha samtlige nettsider oppe igjen i løpet av dagen. Først skal alle flyttes til en ny server med nye sikkerhetstiltak.

- Vi har ikke dårlig sikkerhet, så de har nok brukt ganske mye tid på å finne noen svakheter for å komme seg inn, sier han.

- Vi tar ingen sjanser og flytter alle til en ny server, og innhenter ekstern ekspertise for å unngå at noe slikt skjer igjen, legger han til.

- Ikke høyere beredskap Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er klar over angrepet mot Kiwi, og var i morges i kontakt med de som drifter hjemmesidene til dagligvarekjeden.

- Angrep som dette skjer hele tida. Vi følger med som normalt. Det utløser ikke høyere sikkerhetsberedskap hos oss når noen overtar hjemmesiden til Kiwi og framfører trusler, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM til Dagbladet.

I dag tidlig var det ikke noe som tydet på at norske interesser var under angrep. Veire understreker at de har en overvåkende operasjonssentral som tar sikte på å varsle og bistå i håndteringen av alvorlige dataangrep.

- De fleste alvorlige saker vi jobber med dreier seg om forsøk på spionasje, sier Veire.