- Kjæledyr er potensielle brannstiftere

HAMAR (NTB): Kjæledyr som kaniner, rotter, mus og fugler kan være potensielle brannstiftere rundt om i norske hjem. Gnagerne har en tendens til å bite i løse ledninger, og kan ha forårsaket langt flere branner enn vi aner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er all grunn til å ta dette alvorlig og be kjæledyreiere om å skjerpe egenkontrollen, sier spesialingeniør Bjørn Palmer Hanssen i branngruppa til Oslo Energi. Han er ekspert på elektriske brannårsaker, og har i årenes løp etterforsket 2500 branner.

  I en rettssak i Hamar, der et tidligere samboerpar kjemper mot forsikringsselskapet Storebrand for å få utbetalt forsikringsoppgjør etter en boligbrann i 1994, lanserte Bjørn Palmer Hanssen torsdag kaniner som mulige brannstiftere.

Gnagere

- Alle slags gnagere - pluss fugler - kan forårsake branner. Det skjer ved at kjæledyrene biter hull i isolasjonen på bevegelige ledninger slik at varmen fra lysbuen forårsaker antennelse, sier Bjørn Palmer Hanssen.

  Selv om Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern siden 1986 bare har registrert tre branner som med sikkerhet kan føres tilbake til gnagere, antas det å være større mørketall.
  Dette ikke minst fordi branner som er forårsaket av gnagere kan være vanskelige å etterforske. Temaet har heller ikke vært viet spesiell oppmerksomhet.