Kjæledyrene har tatt over atomspøkelsesbyen

- I starten var det som de tenkte «hvor ble det av alle sammen?», sier dyrevenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterlatte kjæledyr har tatt over den ubeboelige 20 km-sonen rundt atomkraftverket i Fukushima i Japan. I spøkelsesbyene er det et vanlig syn å se kjæledyrene løpe rundt på jakt etter mat og selskap, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ti måneder etter den verste atomulykka på 25 år, arbeides det fortsatt iherdig med å samle inn kjæledyrene slik at de kan bli gjenforent med eierne. Den ubeboelige sonen ble evakuert i hui og hast på grunn av store radioaktive utslipp etter at jordskjelvet og tsunamien rammet atomkraftverket og førte til en ukontrollert varmeutvikling.

- Selv om dyrene pleide å være tamme, blir de nå mer og mer skeptiske og mistenksomme til oss mennesker, sier Yasunori Hoso i The United Kennel Club (UKC) i Japan til Reuters.

Hoso og de andre i UKC arbeider med å fange de etterlatte kjæledyrene, som har vært utsatt for sterk stråling de siste månedene.

- I starten var det som de tenkte «hvor ble det av alle sammen?», men ettersom tiden går forsøker de å holde avstand til oss og flykte.

Så langt har UKC reddet over 250 hunder og 100 katter fra den ubeboelige sonen, men noen av eierne kan ikke ta tilbake kjæledyrene selv om de ønsker det. Mange bor fortsatt i midlertidige boliger der det ikke er tillatt med dyrehold.

Flere dyreeiere reiser også inn i atomsonen på jakt etter kjæledyrene, selv om de utsetter seg selv for stråling.

- Jeg håper bare at den overlever, så jeg prøver å reise inn en gang i måneden for å legge igen mat, sier en av de evakuerte.