Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kjære abonnent, du er registrert som deltaker i en massedemonstrasjon»

Ukrainske myndigheter sporer demonstrantene via mobil.

NYE SAMMENSTØT:  Demonstranter og politi barket sammen mandag, i det som utviklet seg til å bli omfattende sammenstøt. Foto:  REUTERS/Vasily Fedosenko
NYE SAMMENSTØT: Demonstranter og politi barket sammen mandag, i det som utviklet seg til å bli omfattende sammenstøt. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag trådte den omstridte loven i kraft i Ukraina. Ifølge den nye loven er det straffbart å blokkere offentlige bygninger og for demonstranter å maskere seg med for eksempel luer, finlandshetter eller ansiktsmasker.

I praksis betyr loven et forbud mot så å si alle former for demonstrasjoner i hele landet, og mange regimekritikere frykter at myndighetene vil bruke loven til å slå ned på demonstrantene med vold.

I løpet av tirsdagen har det kommet rapporter om at myndighetene sporer demonstrantene via mobiltelefonen deres. I dag ble det sendt en SMS til personer som befant seg i nærheten av der hvor demonstrasjonene pågår i Kiev, skriver avisa The Guardian.

«Kjære abonnent, du er registrert som deltaker i en massedemonstrasjon»

Mange skadde Mandag var det omfattende sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden Kiev. Myndighetene rapporterte at 122 demonstranter ble skadd i opptøyene, mens 163 politifolk ble skadd. Selv sier demonstrantene at 1400 av dem måtte få legehjelp, men at flesteparten var redde for å rapportere skadene i frykt for å bli avslørt som deltaker i demonstrasjonene.

Hundrevis av regimekritiske demonstranter kastet molotovcocktail og steiner mot politiet, som på sin side rev ned barrikader og en katapult som demonstrantene hadde bygget.

De omfattende protestene mot myndighetene begynte i november da president Janukovitsj overraskende trakk seg fra forhandlingene om en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og heller vendte seg mot Russland.

Sporadiske sammenstøt Ukrainske demonstranter og politi møttes sent tirsdag kveld i sporadiske sammenstøt rundt om i sentrum av Kiev. Men natten var roligere enn dagene før, melder NTB.

Her og der kastet noen av demonstrantene steiner og brannbomber mot rekker av politifolk. Politiet svarte med tåregass og sjokkgranater.

Men det var likevel langt fra så voldsomt som søndag og mandag. Tusener av demonstranter var imidlertid fortsatt på plass rundt om i sentrum, blant annet i gata som leder til nasjonalforsamlingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!