- Kjære bransje. Kan dere ikke bare lage mat dere er stolt av?

Forbrukerrådet vil ha slutt på bløff og sunnvasking og klager inn syv produkter for Mattilsynet. Produsentene stiller seg uforstående til innklagingen.

KLAGER INN SYV PRODUKTER: Forbrukerrådet la i dag fram en rapport hvor de tar et oppgjør med det de omtaler som sunnhetsvasking og merkebløff. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix 
KLAGER INN SYV PRODUKTER: Forbrukerrådet la i dag fram en rapport hvor de tar et oppgjør med det de omtaler som sunnhetsvasking og merkebløff. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For fire år siden gjennomførte Forbrukerrådet en større sjekk av matproduktene. De fant flere overtramp, som vaniljeis uten vanilje og pålegg med kalkunfilet som inneholdt høne.

Nå har de foretatt en ny sjekk.Forbrukerdirektør Randi Flesland konstaterer at ting er blitt noe bedre. Det blir viet mer oppmerksomhet til sammenhengen mellom merking og innhold, samt tettere oppfølging fra Mattilsynet.Men ifølge Forbrukerrådet blir forbrukerne fortsatt utsatt for bløff i butikkhyllene.

Sunnvasking

Forbrukerrådet mener at det finnes mange bløffmakere i butikkhyllene - noen skal ha regelrett villedende produktnavn, mens andre bruker «honnørord» som «ekte», «naturlig» og «hjemmelaget» om varene sine.

En siste trend som Forbrukerrådet mener forbrukere bør være obs på, er det de omtaler som sunnvasking. Det omfatter begreper som appellerer til forbrukere som er særlig opptatt av sunnhet.

– For eksempel kan et produkt være merket med «mindre sukker», uten å nevne at det inneholder mer fett, sier Flesland.På bakgrunn av undersøkelsen har Forbrukerrådet valgt å klage inn syv såkalte prinsippsaker for Mattilsynet. Det vil si at de kunne klaget inn langt flere produkter, men at de aktuelle produktene er nok for å få avklart merkingen.Disse produktene klages inn:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer