SKRYTER: Joshua Frenchs mor Kari Hilde har vært i Kinshasa sammenhengende siden før jul. - Hun har gjort en heroisk innsats for ham, skriver Knut Moland i et åpent brev til stats- og utenriksministeren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKRYTER: Joshua Frenchs mor Kari Hilde har vært i Kinshasa sammenhengende siden før jul. - Hun har gjort en heroisk innsats for ham, skriver Knut Moland i et åpent brev til stats- og utenriksministeren. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Kjære Erna og Børge, gjør deres ytterste for at ikke Joshua skal dø i elendigheten

Pappa Moland i åpent brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I går kveld kom det fram at helsetilstanden til Joshua French er ytterligere forverret, etter at French har hatt store helseproblemer både psykisk og fysisk i lengre tid.

I tillegg er norsk UD i to uker blitt nektet å komme inn i Ndolo-fengselet for å yte den konsulære hjelpen som Kongo er pålagt å la ham få. Pressevakt Frode Overland Andersen i UD sier til Dagbladet at norske diplomater nå igjen får komme inn i fengselet til French igjen.

- Det stemmer at vi i to uker hadde problemer med å komme inn i fengselet. Vi tok opp med kongolesiske myndigheter at vi i henhold til Wien-konvensjonen skal ha tilgang til norske statsborgere i utenlandske fengsler, og nå er våre ansatte på besøk i fengselet igjen i henhold til vanlig rutine, sier Andersen til Dagbladet.

I et åpent brev som er sendt til statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende uttrykker nå avdøde Tjostolv Molands far sin frustrasjon over situasjonen - og ber norske myndigheter innse hvor prekær situasjonen er. Forsvarer Hans Marius Graasvold gjorde det i går klart at han frykter at French vil dø.

- Gjør deres ytterste - Ingen siden krigen har noen gjennomgått så mye som Joshua og Tjostolv. En serie justismord, mishandling, tortur, svindel og bedrag, ran på cella, fengselsopprør og så videre. Lista er lang, skriver Knut Moland i brevet, som Dagbladet har fått tilgang til.

- Kjære Erna og Børge, dette går ikke mye lenger. Det må handles på en måte kongoleserne forstår - og fort. Forstår at Kai Eide skal ned igjen nå. Joshuas eneste sjanse er vel at han kommer med sterkt utvidede fullmakter, skriver Knut Moland i brevet.

- Kjære Erna og Børge, gjør deres ytterste for at ikke Joshua skal dø i elendigheten der nede.

HAR FÅTT BREV: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HAR FÅTT BREV: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Du kan lese hele brevet i faktaboksen i denne saken.

Jobber videre Statsministerens kontor henviser til Utenriksdepartementet for å kommentere brevet. Solberg og Brende vil ikke selv uttale seg.

- Vi tar opp soningsforholdene til French ved alle samtaler med kongolesiske myndigheter, og er også helt tydelige på at vi holder kongolesiske myndigheter ansvarlige for hans sikkerhet og hans helse, sier pressevakt Frode Overland Andersen i UD til Dagbladet.

- Vårt arbeid med å få French hjem til Norge fortsetter som før, sier han.

Uforstående Joshua French ble i februar dømt til livsvarig fengsel for å ha drept Tjostolv Moland. Han var fra før dømt til døden for spionasje på vegne av Norge, drapsforsøk, ran og dannelse av et kriminelt forbund sammen med Moland.

HAR FÅTT BREV: Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HAR FÅTT BREV: Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Dommeren mener Moland umulig kunne ha tatt sitt eget liv, han mener French løy på flere punkter, og han mener funn i den kongolesiske rettsmedisinske rapporten - som i første omgang førte til at French ble tiltalt - viser at Moland ble dopet ned og drept.

Utenriksminister Brende har sagt at Norge stiller seg uforstående til dommen. Dette fordi kongolesisk og norsk politi var enige om at Moland tok sitt eget liv - får han så ble tiltalt for drap på sin beste venn.

HER SITTER FRENCH: Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HER SITTER FRENCH: Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
OPPRØRT: Knut Moland mistet sønnen mens han sonet i fengsel i Kongo. Nå frykter han at det samme skal skje med Joshua French. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
OPPRØRT: Knut Moland mistet sønnen mens han sonet i fengsel i Kongo. Nå frykter han at det samme skal skje med Joshua French. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer