- Kjære far, selv du måtte gi deg til slutt

Datteren Karen i sin minnetale til Haakon Lie.

BLE MINNETHaakon Lies datter, Karen, holdt en rørende tale på vegne av familien. Da båren kom ut på Arbeidersamfundets plass fikk hun en god klem av statsminister Jens Stoltenberg, som også holdt tale til minne om Aps gigant. Foto: Thomas Skaug
BLE MINNETHaakon Lies datter, Karen, holdt en rørende tale på vegne av familien. Da båren kom ut på Arbeidersamfundets plass fikk hun en god klem av statsminister Jens Stoltenberg, som også holdt tale til minne om Aps gigant. Foto: Thomas SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):- Kjære far, selv du måtte gi deg til slutt. I din familie kommer du alltid til å leve videre. Vi kommer til å ha våre Haakon Lie-diskusjoner når vi møtes, sa datteren Karen Lie i sin minnetale, som hun holdt på vegne av familen.

I dag var det minnestund for Ap-kjempen og den mangeårige partisekretæren Haakon Lie, som døde 25. mai, 103 år gammel. Minnestunden ble holdt i Samfunnssalen på Arbeidersamfunnets plass i Oslo.

- Vi har hatt mange fine møter sammen med deg. De kommer til å bli litt fredeligere, men langt kjedeligere framover. Tusen takk for alt.

Minnet sin far
Datteren minnet Haakon Lie som far, bestefar og oldefar.

- Han var sterkt til stede i livene våre. Han hadde et voldsomt kraftfelt rundt seg. Ingen som var i nærheten kunne unngå å bli berørt. Han deltok i en uhemmet tro på at vi var like viktige for ham, som han var for oss.

Karen Lie fortalte også om et av hans siste store prosjekter: En femten mål stor skog.
- Her var han veldig langt fra partipolitikeren. Her handlet det om noe helt annet, om kjærligheten til skogen og gleden ved å se den, fortalte hun.

- Det er et uendelig arbeid å få en skog til å vokse, og han gjorde det meste selv. Familien og venner ble inkludert i prosjektet og satt i arbeid etter krefter og talenter. Til stor glede for noen, og ikke til like stor glede for andre. Når traktorene hadde satt seg fast i myra, var svigersønnene gode å ha.
 
- Vil lyse lenge
Også statsminister Jens Stoltenberg holdt minnetale da den markante Ap-skikkelsen og mangeårig partisekretæren ble hedret.

- Jeg ser fram til å hedre Haakon Lie, sa Stoltenberg på vei inn til minnestunden sa Stoltenberg til Dagbladet.

- Det er et bemerkelsesverdig liv som nå er over, men Haakons flamme vil lyse lenge, sa Jens Stoltenberg i sin minnetale over partikjempen Haakon Lie.

Seierherren Lie
- Haakon var den siste av de gjenlevende store partibyggerne. Reiulf Steen omtaler han som den siste av de store seierherrene, med henvisning til Roy Jacobsens bok. Det synes jeg er en god beskrivelse av ham. Men også fordi stridsmannen Haakon Lie gikk av med seieren i en rekke saker. I den nasjonale klassekampen i det nye demokratiske Norge, i kampen mot nazismen og i den kalde krigen. Etter avslutningen av den kalde krigen kom det en ro over Haakon Lie. Han fikk den anerkjennelsen mange ikke ville gi ham, sa Stoltenberg i minnetalen.

Selv har Stoltenberg mange gode minner om Ap-giganten.

- Jeg husker da jeg ble med i Ap, var Haakon Lie en mann ikke inviterte til å holde foredrag. Men som leder av AUF haddde jeg gleden av å invtere ham til Utøya og fikk oppleve det magiske møtet mellom en av partibyggerne og de unge i partiet, sa Stoltenberg i sin tale.

Stoltenberg vektla også den enorme betydningen Lie hadde i gjenreisningen av landet etter krigen og oppbyggingen av velferdsamfunnet Norge.

- I Haakon Lies kamp går det en rød tråd, kampen for de som satt nederst ved bordet. Han var en fryktet debattant, en ruvende general, men samtidig var han en god far og en god venn, sa Stoltenberg.

- Savner Haakon
Oslo Aps leder og stortingsrepresentant, Jan Bøhler, var en nær venn av Haakon Lie. Da han kom til minnestunden tidligere i dag, var det vanskelig for Bøhler å holde tilbake tårene.

103 ÅR: Arbeiderparti-veteranen Haakon Lie sovnet inn 25. mai. Foto: Scanpix
103 ÅR: Arbeiderparti-veteranen Haakon Lie sovnet inn 25. mai. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg føler et stort savn. Vi pleide å sitte i solveggen og diskutere. Selv om vi ofte snakker om hvor stor samfunnsbygger han var, er jeg i dag først og fremst trist og savner ham veldig, sa Bøhler til Dagbladet.

- En spesiell dag
Under minnestunden deltok også Kåre Nordstoga, Oslo Domkor og Arve Tellefsen. Omtrent 500 mennesker hadde møtte fram.
— Alle som er her i dag, hadde en tilknytning til Haakon, kjente Haakon eller kjente til Haakon, den levende legenden som bodde på Ulvøya. Det er derfor det er så mange som ønsket å benytte anledningen til å hedre ham, sa Johansen.

Også den nylig avgåtte partisekretæren, Martin Kolberg, var preget av stunden.

- Det er selvfølgelig en veldig spesiell dag. Også for oss som er i partisekretærtradisjonen er det en veldig spesiell dag. Haakon Lie var den siste av de store som bygde vårt parti. Han vil bli stående som en av de store i norsk samfunnsliv og norsk historie.

Under minnestunden holdt også LO-leder Roar Flåthen tale.

- I dyp takknemlighet tar vi avskjed, og vi hedrer Haakons minne.

- Det er en av de store som nå går bort. Han har vært en veldig markant personlighet og tydelige i sitt budskap. Det er noe som kjennetegnet ham. Han har betydd mye for samfunnsutviklingen og stod alltid på de svakes side, sa Flåthen til Dagbladet like før minnestunden.

MINNESTUND Haakon Lies båre ble ført ut fra Samfunnssalen etter dagens minnestund med statsminister Jens Stoltenberg, familie, venner og partikolleger til stedet. Foto: Thomas Skaug
MINNESTUND Haakon Lies båre ble ført ut fra Samfunnssalen etter dagens minnestund med statsminister Jens Stoltenberg, familie, venner og partikolleger til stedet. Foto: Thomas Skaug Vis mer

Aktiv til det siste
Helt til det siste var Lie levende opptatt av politikk og deltok aktivt i hva som foregikk i norsk politikk, og ikke minst i Arbeiderpartiet.

Blant annet innrømmet Jens Stoltenberg på møte med Oslojournalistene, lenge før landsmøtet, «at det navnet Haakon sier det bør bli, det blir det» om Raymond Johansen som ny partisekretær.

I tillegg til Jens Stoltenberg, Raymond Johansen og en rekke kjente Ap-representanter var Samfunnssalen fullsatt med mange av Lies venner og nær familie. Lie ville ikke ha noen kirkelig begravelse. Oslo Domkor deltok under minnestunden etter ønske fra Lie selv.

Likner Tranmæls minnestund
Minnehøytideligheten som Arbeiderpartiet arrangerte i Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfunn, hadde flere likhetstrekk med en tilsvarende høytidelighet i det gamle Folkets Hus i Oslo da Martin Tranmæl døde i 1967.

Både Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli ble bisatt fra Oslo rådhus.

Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfund var en av de viktigste arenaer for den avdøde partisekretærens politiske virksomhet og nesten hans andre hjem. Mange av hans mest kjente taler ble holdt her i den tiden Arbeiderpartiet avviklet sine landsmøter i Samfunnssalen.

Gravlegges på Nøtterøy
Kvart over to ble kisten båret ut av blant annet den nylig avgåtte partisekretæren, Martin Kolberg, statsråd og tidligere partisekretær Dag Terje Andersen og stortingsrepresentant Jan Bøhler.

Båren blir kjørt videre til Vestre krematorium. Lies urne skal senere settes ned på kirkegården på Nøtterøy der Haakon Lies kone ble stedt til hvile i 1999. Svigersønnene Bjørn Hegna og Sophus Olsen skal også bære kisten, sammen med dattersønn Haakon Lie Dragland.

KISTEBÆRER: Kisten med Haakon Lie på vei ut fra Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfunn. Lie ble bisatt fredag. Kisten ble båret av Martin Kolberg, Dag Terje Andersen og Jan Bøhler til venstre, og Bjørn Hegna, Sophus Olsen og Haakon Li Dragland til høyre. Foto: Heiko Junge/ SCANPIX
KISTEBÆRER: Kisten med Haakon Lie på vei ut fra Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfunn. Lie ble bisatt fredag. Kisten ble båret av Martin Kolberg, Dag Terje Andersen og Jan Bøhler til venstre, og Bjørn Hegna, Sophus Olsen og Haakon Li Dragland til høyre. Foto: Heiko Junge/ SCANPIX Vis mer