Kjære generaler, dette klarer dere ikke å sensurere

Dette bildet ble tatt i går og smuglet ut til tross for juntaens forsøk på å hindre journalister og modige frivillige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et bekmørkt rykte har spredd seg fra Rangoon til Norge: En mann har fortalt at så mange som 200 drepte etter myndighetenes angrep, flertallet munker, skal ha blitt kremert på en kirkegård kalt Yaiway i hovedstaden.

Samtidig mener aktivister i 88 Generation Students å ha talt 138 lik i Rangoons gater. Ingen av tallene kan spores til førstehåndskilder, og det er ennå ingen utenfor Burma som kjenner omfanget av drapene og henrettelsene.

Bilde tatt i går

Men det er ingen tvil om at mange er drept - og at den ansiktsløse munken på bildet ovenfor er en av dem.

- Bildet er hentet fra et videopptak som ble tatt i går. Munken lå i Pazondaung-elva i utkanten av Rangoon, ikke langt fra der skytingen mot demonstranter skjedde sist uke, forteller Aye Chan Naing, sjefredaktør i oslobaserte Democratic Voice of Burma (DVB) til Dagbladet.no.

Hvor den døde munkens rødkledde trosfeller er akkurat nå, finnes det ingen sikker informasjon om. Det verserer rykter om rene massakrer også i klostre, men ingen uavhengige kilder vet hvor flertallet av munkene har blitt av, eller hvor mange som er i live etter massearrestasjonene.

Assistance Association for Political Prisoners har publisert ei liste over mange hundre personer som trolig sitter fengslet etter arrestasjoner i forrige uke. Democratic Voice of Burma anslår at totalt rundt 6000 har blitt arrestert, hvorav 2400 er munker.

- Det er svært vanskelig å få bekreftet noe om som helst. Utover bildet fra elva, har vi også nylig hørt at munken Mya Than Hteik har forsvunnet fra sykehuset der han lå innlagt med skuddskade 28. september. To dager senere var han borte, sier redaktøren

LIKET I ELVA: Blodig og fremdeles med deler av den røde drakten som har blitt symbolet på «Safranrevolusjonen» ble denne buddistmunken funnet drept i ei elv i hovedstaden Rangoon i går. Foto: UKJENT / DEMOCRATIC VOICE OF BURMA
LIKET I ELVA: Blodig og fremdeles med deler av den røde drakten som har blitt symbolet på «Safranrevolusjonen» ble denne buddistmunken funnet drept i ei elv i hovedstaden Rangoon i går. Foto: UKJENT / DEMOCRATIC VOICE OF BURMA Vis mer

Han og hans medarbeidere i Oslo prøver å pusle informasjon fra journalister, bloggere og andre informanter sammen og viderebringe de gruoppvekkende nyhetene til hele verden.

Den oppgaven har blitt stadig vanskeligere, etter at myndighetene kuttet tilgangen til internett for de aller fleste i Burma og dermed stoppet mange av bloggerne. Men en kjede av informanter og fotografer klarer ennå å smugle ut viktige bruddstykker fra dramaet.

- Reportere fengsles og drepes

Men forsøkene på å få bilder og informasjon ut av Burma er livsfarlige. I tillegg til den japanske fotografen som ble skutt på gata, er flere andre journalister forsvunnet.

Blant dem er Min Zaw, den burmesiske korrespondenten for avisa Tokyo Shimbun, og den 27 år gamle journalisten Win Ko Ko Latt, som ble meldt savnet etter å fulgt hendelsene i forrige uke med kameraet sitt.

Reportere uten grenser kom i går med en kraftig appell om at den brutale kneblingen av pressen ikke må aksepteres.

- Minst en reporter drept, fem arrestert og rundt ti skadd eller mishandlet - tallet på ofre fra medienes forsøk å dekke demokratitilhengernes demonstrasjoner vokser for hver dag. Verdenssamfunnet må gjøre noe for å stoppe undertrykkingen og må kreve en uforbeholden løslatelse av fengslede sivile, uttaler organisasjonen.

«Informasjonsflyten ut av landet blir grundig overvåket, og til og med amatørfotografer blir advart om å være svært forsiktite fordi juntaen jakter på kildene», skriver en anonym blogger ifølge The Guardian.

Svært få vestlige journalister er inne i Rangoon, og redaksjonene til svenske og danske medier med folk i Burma ble i helga oppringt og truet av det som skal ha vært representanter for burmesiske myndigheter. Norske Bergens Tidende har også hatt en reporter i landet, men trekker seg nå ut.

- Vi har bedt vår medarbeider om avslutte virksomheten på grunn av den spente situasjonen. Vi tar på alvor de henvendelsene våre skandinaviske kolleger har fått, og var allerede i en diskusjon om hvor lenge vi skulle bli, opplyser nyhetsredaktør Stig Grimelid i BT.

- «Rolig» i dag

Akkurat nå pågår det trolig ingen massemønstring i gatene som ligner det som skjedde i forrige uke, til det har juntaens håndtlangere blitt for mange i hovedstaden.

- Etter at antallet soldater fra sikkerhetsstyrkene og militiaer ble voldsomt trappet opp den siste tida, har det i dag vært rolig i Rangoon og ingen forsøk på demonstrasjoner så langt vi vet, sier Aye Chan Naing.

Tidligere i dag ble det kjent via DVB at familien til to av demonstrantene som ble drept på fredag har blitt nektet tilgang til likene, og må godta en begravelse i skjul utført av myndighetene.

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari skal etter tre dager i Burma nå omsider ha fått en avtale om å møte den ledende generalen Than Shwe, etter stadige utsettelser som trolig er ment å bevisst forsinke hans appell fra verdenssamfunnet om å få slutt på overgrepene.

<B>SKUTT I HODET:</B> Denne studenten demonstrerte for demokrati i Rangoon sist onsdag.
<B>MEID NED:</B> Videojournalisten Kenji Nagai ble drept av et velrettet skudd på gata i Rangoon på onsdag.