- Kjære hundeeiere: Overhold båndtvangen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag satte jeg nesten teen min i halsen da jeg leste Vardens artikkel om båndtvang.

Miljøkoordinator i Telemark politidistrikt sa at han trodde det sikkert ble båndtvang året rundt i Telemark, etter forslag fra Skien kommune.

Dette pga hundeeiere som ikke overholder nåværende båndtvangslov. Nå skal det først sies at man som hundeeier har et stort ansvar for både folk og fe. Også utenom båndtvangstiden. Og som ikke på noen måte må tas lett på! Og da naturligvis heller ikke båndtvangen!

Det vil dessverre alltid være hundeeiere som ikke overholder regler for hundehold. Jeg vet at båndtvangstiden kan bli både lang og kjedelig for alle med energiske, lykkelige, arbeidsvillige og lydige hunder. Men faktisk er det mange ansvarlige hundeeiere der ute som kjenner sin besøkstid. Hva får de som belønning og oppmuntring?

Jeg kan med ganske stor sikkerhet fastslå at en utvidelse av båndtvangstiden til året rundt, ikke er noen god løsning.

De som slipper sine hunder løs i båndtvangstiden i dag, vil garanter fortsette med dette, også etter et totalt båndtvangs påbud.

Ser ikke noen logikk i dette forslaget i det hele tatt. Om noe så tror jeg faktisk at enda fler vil bryte denne loven!

Den loven vi har i dag er fullt forståelig og nødvendig. Det er med god grunn at vi har den. Nemlig for å verne om naturen og det som lever der når det er på sitt svakeste, og er under mest utvikling.

ANSVARLIG HUNDEHOLD: Schäferen Gina passer på lille Kitty mens de går tur i Hamburg. Forhåpentligvis har de med pose og plukker opp etter hverandre. Ikke alle hundeeiere oppfører seg like korrekt. Foto: Reuters
ANSVARLIG HUNDEHOLD: Schäferen Gina passer på lille Kitty mens de går tur i Hamburg. Forhåpentligvis har de med pose og plukker opp etter hverandre. Ikke alle hundeeiere oppfører seg like korrekt. Foto: Reuters Vis mer

Men å lage en utvidet lov med bakgrunn i at de som ikke overholder reglene pr i dag skal få svi, det er for meg helt usaklig.

Og jeg blir sint med tanke på at dette kommer til å gjelde meg og hundene mine også, selv om jeg overholder reglene! For det er vel det som er meningen med dette? Hvis jeg har misforstått dette, og det ligger en mer saklig og forståelig grunn til rette, tar jeg imot forklaring med takk!

Er dette virkeligheten må jeg si at det er fryktelig urettferdig at ansvarlige eiere samt hunder må lide for dette! Jeg er ganske sikker på at jeg har et helt land av flotte hundemennesker i ryggen, samt våre 4-bente venner.

Da synes jeg heller at vi skal jobbe sammen for å få et godt og fornuftig hundehold.

En oppfordring til alle hundeklubber rundt omkring er at når det holdes kurs, kan båndtvangen tas opp som en egen teoribit.

Og dere oppsynsmenn som alikevel skal traske rundt forbi, kan jo traske innom ulike hundeklubber i gjeldende områder og informere om viktigheten av å følge denne loven,slik den er i dag, Og hva konsekvensene kan være ved å ikke gjøre det.

Hvorfor ikke øke boten istedet? Hva med minimum 10.000 for regelbrudd? Da begynner vi å snakke om konsekvenser som kjennes på kroppen og i lommebok. Det vil nok skremme endel. Men det er bedre enn båndtvang året rundt! Dessuten ville det kun ramme den det gjaldt! Da kriminaliseres ikke alle fornuftige hundeeiere i samme slengen.

En annen, men vel så viktig argumentasjon mot denne utvidelsen, er fra oss som vil ha sikre og stø hunder, som er velfungerende i alle situasjoner, såvel som hverdagslydighet, konkuranselydighet, agility, bruks-, redningshunder, rally, freestyle, jakt og mye mer av alt vi kan glede oss over i alle situasjoner med hundene våre. Det er en selvfølge og nødvendighet at vi trener uten bånd!

Og hva med en hund som alltid går i bånd, og aldri har lært seg å gå løs, hva skjer med den når vi tar den med til andre fylker som ikke har båndtvang? Hva skjer når den ikke har lært seg hvordan den skal oppføre seg i en sånn situasjon? Da kommer virkelig problemene! Dette gjør at hundene mister noe grunnleggende og meget viktig i innlæringen og videreføringen av lærdom.

Poenget mitt er at dette vil ikke bare ramme det turgående hundefolket (noe som i seg selv er ille nok!) men det vil også ramme oss som virkelig lever av og for å trene hundene våre.

Og jeg skulle jo tro at både politi og oppsynsmenn samt Skien kommune er enige om at forholdene burde legges til rette for god hundetrening. Er jeg inne på noe?

Tilslutt vil jeg komme med en oppfordring til alle hundeeiere, inkludert undertegnede: Overhold reglene, så ikke noen må lide for andres dumhet!