«Kjære leder» smiler igjen - men når og hvor ?

Nord-Korea publiserer udaterte bilder av Kim Jong Il.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom den offisielle kunngjøringen fra Nord-Korea om helsetilstanden til landets «kjære leder» Kim Jong Il - trolig 66 år gammel.

Den redegjørelsen har vært varslet siden begynnelsen av oktober, og ble trolig framprovosert av en uttalelse fra Japans statsminister Taro Aso sist onsdag om at Kim Jong Il ligger på sykehus.

Redegjørelsen er knapp, som korte undertekster til to bilder av presidenten på fotballkamp.
 

På det ene bildet smiler han i vip-boksen, på det andre hilser han på kamerater med en bakgrunn som skal forestille en fotballarena - uten tegn til spillere.

Det nordkoreanske nyhetsbyrået forteller ikke når eller hvor bildet ble tatt, men at Kim Jong Il overvar en kamp mellom Mangyoungbong og militærlaget Jebi.

Bare stillbilder

Ifølge nyhetsbyrået AP har sørkoreansk etterretning fanget opp at det er de samme stillbildene som er vist på tv i Nord-Korea i helgen. Der har det heller ikke vært vist noen «levende» bilder av Kim Jong Il på kamp.

Det var i 1994 at «kjære leder» overtok roret i den isolerte republikken da hans far «store leder» Kim Il Sung døde.

 DOKUMENTERT:  Dette bildet fra 4. oktober 2007 er dokumentert nmed sted og tid. Kim Jong Il (t.h.)har undertegnet en fredsavtale i hovedstaden Pyongyang med sin sørkoreanske presidentkollega Roh Moo Hyun. Foto: AFP/SCANPIX.
DOKUMENTERT: Dette bildet fra 4. oktober 2007 er dokumentert nmed sted og tid. Kim Jong Il (t.h.)har undertegnet en fredsavtale i hovedstaden Pyongyang med sin sørkoreanske presidentkollega Roh Moo Hyun. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer

Han har ikke vist seg offentlig siden august i år, og spekulasjoner om alvorlige helseproblemer satte fart da Kim Jong Il ikke viste seg på 60-års feiringen for republikken Nord-Korea 9. september i år.

Den japanske tv-stasjonen Fuji meldte nylig at presidentens eldste sønn Kim Jing Nam nylig var i Paris for å gjøre avtale med en kjent fransk hjernekirurg. Da blomstret tidligere spekulasjoner om at den myteomspunne statslederen har hatt slag.

SØNN: Japansk tv har forfulgt alle utenlandsbevegelser til den nordkoreanske presidentfamilien for å finne ut hva som har skjedd med kjære leder Kim Jong Il. Her er sønnen Kim Jong Nam obeservert på gata i Paris 21. oktober - to dager før en kjent fransk hjernekirurg dro til Nord-Koreas nærmeste transittflyplass Beijing.
UDOKUMENTERT: Kim Jong Il er frisk og rask og hilser på kamerater foran en fotballkamp. Men det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA forteller ikke når og hvor bildet er tatt.
STORE LEDER OG KJÆRE LEDER: Far og sønn inspiserer en fotballstadion i Pyongyang i 1992. To år seinere døde Store leder Kim Il Sung, og Kjære leder Kim Jong Il tok over styret.
INGEN KOMMENTAR: Den franske hjernekirurgen Xavier Roux ville ikke kommentere om hans reise fra Paris til Beijing for halvannen uke siden har noe å gjøre med spesialoppdrag for Kim Jong Il.
UTEBLE: Spekulasjonene om Kim Jong Ils helse startet for alvor etter markeringen av Nord-Koreas 60 års jubileum. Der var ikke kjære leder.