FLERE TITALLS SMS-ER:  Dette er en av en rekke sms-meldinger Statens helsetilsyn nå skal vurdere i en tilsynssak mot en kvinnelig fastlege i Telemark.
FLERE TITALLS SMS-ER: Dette er en av en rekke sms-meldinger Statens helsetilsyn nå skal vurdere i en tilsynssak mot en kvinnelig fastlege i Telemark.Vis mer

«Kjære min pasient og framtidige sex-partner....»

Kvinnelig fastlege i Telemark sendte flere titalls sex-meldinger til mannlig pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinnelig fastlege i Telemark er innrapportert til Statens helsetilsyn for utilbørlig seksuell tilnærming til en mannlig pasient.

Pasienten anmeldte legen både til politiet og til Fylkeslegen i Telemark for å utnytte sin stilling til å tiltvinge seg sex i bytte mot å skrive ut reseptbelagte A- og B-preparater - avhengighetsdannende og sterkt avhengighetsdannende beroligende medisiner.

Det er Varden som først omtaler den spesielle tilsynssaken. Da avisa tok kontakt i går, valgte hun å avslutte samtalen uten kommentar.

Etter det Dagbladet vet, er legen og pasienten i samme aldersgruppe, under 40 år.

De skal ikke ha kjent hverandre før mannen ble pasient ved kvinnens fastlegekontor i fjor.

Flere titalls sex-meldinger Pasienten kom til fylkeslegen og politiet i fjor høst med en rekke sms-meldinger av seksuell karakter til seg selv fra legens telefon.

«Kjære pasient og framtidige sex-partner...» er en innledning på en av flere titalls sms-er som Statens helsetilsyn har fått oversendt fra Fylkeslegen.

«Kan du snakke litt om sex, eller noe...?» står det i en annen melding til pasienten, som Varden gjengir.

Avdelingsdirektør Øyvind Palm i Helsetilsynet bekrefter overfor Dagbladet at tilsynssaken fra Telemark er registrert der, men ikke ferdigbehandlet.

Benekter ikke Fylkeslegen innkalte både legen og pasienten til å forklare seg etter at anmeldelsen var levert i fjor høst.

- Pasienten var ubekvem med måten legen kommuniserte på. Hun benektet ikke at det var hun som har skrevet disse sms-ene. Det er bare et fåtalls klager på leger som blir sendt videre til Statens helsetilsyn som tilssynssaker. Og av disse igjen, er det ikke vanlig at sakene blir videresendt med en innstilling, som i dette tilfellet, sier rådgiver Knut-Eldar Eitran hos Fylkeslegen i Telemark til Dagbladet.

Fylkeslegen mener at måten å kommunisere med en pasient på går langt utenfor grensene av et akseptabelt, profesjonelt forhold mellom lege og pasient.

Både legen og pasienten har forklart at det ikke har foregått noen seksuelle handlinger mellom dem.

- Mest rasjonelt - Hva har legen forklart om de mange sms-ene ?

- Hun har sagt at dette var den mest rasjonelle måten å kommunisere med denne pasienten på. Det mener ikke Fylkeslegen, sier rådgiver Eitran til Dagbladet.

Så vidt han vet, er det ikke lagt noen begrensninger på legens praksis mens tilsynssaken er under behandling.

Politiet i Telemark avventer helsemyndighetenes endelige reaksjon i saken.

I morgen kommer 2013-statistikken fra Statens helsetilsyn, blant annet om tilsynssaker mot helsepersonell.

Ett tilfelle i 2012 Statistikken fra 2012 viser at Helsetilsynet reagerte mot 112 leger for ulike kritikkverdige forhold i jobb.

I 69 av disse tilfellene slapp legene med en advarsel.

I 29 av sakene brukte Statens helsetilsyn strengeste reaksjon - inndragning av autorisasjon.

Og i bare ett av disse tilfellene på landsbasis ble begrunnelsen oppgitt som seksuell utnytting av pasient.

Rusmisbruk utgjorde halvparten av årsakene til stopp i legepraksis.