- Kjære netthetser, du skader andre mennesker

Erna Solberg med sterk videoappell til netthetserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag samlet Erna Solberg (H) 19 kjente kvinner som på hver sin måte er framtredende i offentligheten, til et møte om netthets i statsministerens representasjonsbolig i Oslo.   

Møtet kom i stand etter at Dagbladet i forrige uke skrev om hvordan mange norske kvinner har opplevd netthets, og etter at det svenske tv-programmet Trolljegerne, der netthatere identifiseres og konfronteres, har skutt fart i debatten også i Norge. 

- Jeg har først og fremst hørt mange sterke historier, og så har jeg fått mange viktige innspill, blant annet om at vi må bekjempe netthetsen allerede fra skolen av, sier statsministeren til Dagbladet etter det drøyt to timer lange møtet.

- Vi har også diskutert de alvorlige truslene, altså at det er viktig at politiet slår ned på trusler framsatt på nett. Og så var det selvsagt et ønske om mer forskning om hvem som driver mest på med hatprat. Og det vil vi bidra til og gjøre mer av framover. Å slå ned på hatprat på nettet er en del av regjeringens handlingsplanen mot radikalisering og ekstremisme også, sier hun.

Se statsminister Erna Solbergs appell til netthetserne øverst i saken.

På spørsmål om politiet i større grad bør gå etter netthetserne, svarer Solberg:

- På det som er trusler, og det som rammes av straffeloven, så bør man ta det. Det å skremme folk til taushet, er helt urimelig.

Se også: Jens Stoltenberg kjemper mot netthets.       
  - Holdningsendring må til De som deltok på møtet, inkluderer blant andre blogger Susanne Aabel, statsadvokat Inga Bejer Engh, Høyre-politiker og blogger Heidi Nordby Lunde, Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen, debattant og journalist Kadra Yusuf, komiker Shabana Rehman, student og debattant Florence Aryanik og fotballkommentator Lise Klaveness.

Statsadvokat Inga Bejer Engh, som ble kjent som aktor under 22. juli-rettsaken, sier til Dagbladet etter møtet at hun er opptatt av netthetsen må reguleres med straffebud. 

- Det må en holdningsendring til, da tenker jeg på generelt i samfunnet. Og så må vi få avdekket hvem det er som driver med disse hatytringene, sier hun.

Komiker Shabana Rehman, som blant annet har opplevd at familiens restaruant i Oslo ble beskutt av ukjente gjerningsmenn, mener netthetsen er et alvorlig og utbredt samfunnsproblem. Hun mener samfunnet i større grad bør ruste barn og unge til å takle møtet med netthetserne. 

- ALVORLIG PROBLEM:Komiker Shabana Rehman, som blant annet har opplevd at familiens restaruant i Oslo ble beskutt av ukjente gjerningsmenn, mener netthetsen er et alvorlig og utbredt samfunnsproblem. Hun mener samfunnet i større grad bør ruste barn og unge til å takle møtet med netthetserne.   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- ALVORLIG PROBLEM:Komiker Shabana Rehman, som blant annet har opplevd at familiens restaruant i Oslo ble beskutt av ukjente gjerningsmenn, mener netthetsen er et alvorlig og utbredt samfunnsproblem. Hun mener samfunnet i større grad bør ruste barn og unge til å takle møtet med netthetserne. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det handler om å gi dem mestringsstrategier, slik at de evner å tenke: «Dette er ikke mitt personlige problem; det er et samfunnsproblem». Enhver ungdom og kvinne som uttaler seg offentlig, skal vite det, sier Rehman, som selv svarer netthets med direkte konfrontasjon og offentliggjøring:

- Jeg har svart dem, lagt det ut (på Facebook etc.) og videresent det til politiet. Men alle saker jeg har anmeldt, har blitt henlagt, sier hun.

- Politiet må ta netthetsen på alvor Rehman mener at politi og påtålemyndighet  i langt større grad må ta netthets på alvor. 

- Ja, regjeringen må sende et helt tydelig signal til dem: Nethets er akkurat det samme som å bli trakassert på gata. Det må likestilles. Dette handler om å beskytte demokratiet, og det er regjeringens ansvar, legger hun til.

Den kjente bloggeren Emilie «Voe» Nereng (18) deltok også på møtet.

- Jeg mener at nettvett-oppdragelsen må være mye bedre på barneskolen, i ung alder, for det er da man begynner å være på nettet. Man må tidlig definere hva nettmobbing er. Mange som ikke mobber andre steder, gjør det på nettet, fordi de vet ikke vet hva slags ytringer som blir feil der, sier hun.

- MÅ FINNET UT HVEM SOM NETTHETSER:Statsadvokat Inga Bejer Engh, som ble kjent som aktor under 22. juli-rettsaken, sier til Dagbladet etter møtet at hun er opptatt av netthetsen må reguleres med straffebud. 
- Det må en holdningsendring til, generelt i samfunnet, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- MÅ FINNET UT HVEM SOM NETTHETSER:Statsadvokat Inga Bejer Engh, som ble kjent som aktor under 22. juli-rettsaken, sier til Dagbladet etter møtet at hun er opptatt av netthetsen må reguleres med straffebud. - Det må en holdningsendring til, generelt i samfunnet, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Selv opplevde hun mer netthets før, da hun var yngre.

- Når man stiller seg ut offentlig, fortjener man netthets, er det mange som tenker. Det har jeg vært offer for, både av eldre menn som ikke vet hvordan de bruker nettet. Men også av yngre jenter som ikke vet det. Jeg har møtt veldig mye sjikane, forteller hun.

Før Solberg ble statsminister, lanserte hun selv ti tiltak mot hatefulle ytringer i det offentlige rom i en kronikk i Dagbladet - i etterkant av 22. juli. Disse punktene ble etterlyst i en kommentar av Marie Simonsen i Dagbladet den 2. juni.

Til Dagbladet etter møtet forteller statsministeren at regjeringen mener den er i godt i gang med 6-7 av punktene, og at den vil «fortsterke noen flere av dem».

ETTERLYSER NETTVETT-UNDERVISNING: Den kjente bloggeren Emilie «Voe» Nereng (18) deltok også på møtet. Hun etterlyser bedre nettvett-undervisning i skolen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ETTERLYSER NETTVETT-UNDERVISNING: Den kjente bloggeren Emilie «Voe» Nereng (18) deltok også på møtet. Hun etterlyser bedre nettvett-undervisning i skolen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer