- Kjære Norge, redd Mir

Presidenten i den russiske Dumaen ber i et brev til statsminister Jens Stoltenberg om norske finansielle garantier for å redde romstasjonen Mir. Gevinsten for Norge er å være med på en revolusjon i internasjonal satellitt-teknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romstasjonen Mir

 • En russisk romstasjon av tredje generasjon, skutt opp 20.2. 1986.
 • 13.3.1986 : De første kosmonautene bemanner Mir.
 • 29.6.1995 : Den amerikanske romferja Discovery dokker til Mir og innleder en serie på sju besøk av romferja.
 • 22.9.1997 : Datamaskinen om bord kollapser for tredje gang på én måned. Mir kommer i spinn og mister orienteringsevnen til sola. Etter én dag er Mir i normal bane igjen.
 • 28.8.1999 : Kosmonautene forlater Mir ubemannet i rommet. Planen er å la stasjonen brenne opp i atmosfæren og dumpe restene i Stillehavet.
 • Januar 2000 : Utenlandske investorer danner selskapet MirCorp og investerer 20 millioner dollar i fond for å gjenbemanne Mir og vurdere den for bruk til kommersielle formål.
 • 14.4.2000 : Romfartøyet Soju skyter opp to kosmonauter til Mir.
 • Russland har hatt betydelige inntekter av avtaler som tillater andre lands romfarere å bruke stasjonen. På tross av inntektene har stasjonens høye alder gitt betydelige utgifter pga. store tekniske problemer.

  Kilder: Kunnskapsforlagets

  store norske leksikon, Dagbladets

  tekstarkiv, REUTERS/Aftenposten

Det er garantier for rundt 600 millioner kroner russerne i første omgang ber om. Presidenten i Statsdumaen, Gennadij Selesnjov, skriver rett ut i brevet at dette er penger som ikke finnes i det russiske statsbudsjettet.

Satellitt-teknologi

- Dette vil være en moderne variant av å smi våpnene om til plogjern, sier forretningsmann og idémaker Frank Caleb Jansen til Dagbladet.

Han sier perspektivene for å bygge om Mir til sivil, forretningsmessig drift er enorme. Selskapet Info-Telesys står sentralt i prosjektet og regner med at data- og telekapasiteten i en ombygd Mir vil være 20000 ganger større enn kapasiteten i den største romsatellitten som hittil er skutt opp i verdensrommet.

Jansen har i mange år vært sentral i et nettverk av kristne organisasjoner og fjernsynsselskaper, og har skaffet seg et kontaktnett som gjør at han brukes som sendemann av Selesnjov.

- Dette har et enormt potensial. Her snakker vi om et kommersielt bærekraftig prosjekt, men også om en mulighet for å gi millioner av mennesker tilgang til å bruke satellitt-teknologi, sier Jansen.

Russisk stolthet

Duma-president Gennadij Selesnjov er en sentrumsorientert kommunist med meget gode kontakter til president Vladimir Putin. Når han skriver brev til Stoltenberg, så handler det om en forretningsidé som kan være både innbringende og samfunnsnyttig. Men det handler også om å redde det som reddes kan av russisk nasjonal stolthet.

Mir, som ble skutt opp i 1986, var en militær og teknologisk maktdemonstrasjon, men 15 år med økonomisk tilbakegang i en industri som har gjort voldsomme sprang, gjør at Mir nå må skrotes - hvis man ikke i siste liten klarer å reise penger til ny virksomhet tilpasset nye tider i romstasjonen.

Satellitten veier 150 tonn og har i 15 år vært plassert mellom 360 og 400 kilometer over jordoverflaten. Nå er posisjonen 300 kilomeret over jorda. I håp om at Mir til slutt kan reddes, er det nå sendt opp drivstoff til Mir. Planen er at Mir nå skal være i stand til å holde seg i lufta til midten av mars, i påvente av en eventuell finansiell løsning og et nytt liv. Uten tilførsel av drivstoff vil Mir nærme seg jordas overflate med en kilomeret pr. døgn.

Uten et nytt liv for Mir er planen at satellitten skal lande i Stillehavet 6. mars. Men med utdatert utstyr om bord er det usikkert hvor den vil lande.