EROBRET MOSUL: Tirsdagn denne uka erobret krigerne i ISIL millionbyen Mosul. Her er sivile barn nært et utbrent kjøretøy. Foto: Reuters/NTB Scanpix
EROBRET MOSUL: Tirsdagn denne uka erobret krigerne i ISIL millionbyen Mosul. Her er sivile barn nært et utbrent kjøretøy. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

- Kjære USA, kan dere sende flere høyteknologiske våpen til Irak slik at vi kan ta dem som krigsutbytte?

Denne meldinga ble lagt ut på Twitter for tre måneder siden av ISIL-medlem i Irak. Kan det ha vært en advarsel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kan den sjokkerende erobringen av millionbyen Mosul i Nord-Irak ha vært en nøye planlagt operasjon organisert av den fryktede ekstremistgruppa ISIL?

Rystende Twitter-melding En melding som ble lagt ut på Twitter for tre måneder siden av jihadisten Abu Bakr al-Janabi er ihvertfall til å få frysninger nedover ryggen av:

- Kjære USA, kan dere gjøre oss en tjeneste ved å sende flere høyteknologiske våpen til al-Maliki slik at vi kan ta dem fra ham som krigsutbytte?

Twitter-kontoen til al-Janabi er slettet, men jihadist-ekspert Aaron Y. Zelin ved tenketanken Washington Institute tok en skjermdump av meldingen før kontoen ble slettet. I natt la Zelin bildet ut på Twitter.

Zelin hadde ikke anledning til å gjøre et intervju med Dagbladet, men skriver i en e-post at han tok skjermdump av meldingen i mars.

Zelin opplyser at al-Janabi er medlem av ISIL i Irak.

- Vil du beskrive meldingen som en advarsel?

- Det virket mer som sarkastisk skryting etter at de akkurat hadde fått litt «amerikansk krigsutbytte» etter at de erobret Ramadi og Falluja. Husk at Twitter-meldingen ble lagt ut for tre måneder siden, sier Zelin til Dagbladet.

Miliardkupp Tirsdag denne uka overrasket ISIL verden med sin slagkraft ved å ta kontroll over Mosul, Iraks nest størte by. Ved å ta kontrollen i byen sikret de seg et solid krigsutbytte, måde militært og økonomisk.

Da islamistene tok kontroll over byens banker skal de ha gjort et milliardkupp - ifølge The Guardian tok de rundt 2,8 milliarder kroner da de raidet bankene.

I tillegg plyndret de militærbaser for våpen, ammunisjon, pansrede kjøretøy, helikoptre og annet militært utstyr.

ISIL betydelig styrket Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan organisasjonen lå med brukket rygg for fire år siden, og hvordan den blomstret i takt med brutaliteten i konflikten i Syria.

I en analyse for Washington Institute skriver Zelin om hvordan ISIL ble styrket av Syria-krigen.

- Ikke bare fikk ISIL en slags trygg havn i Syria, men det gjorde det lettere å rekruttere utlendinger og åpne smuglerruter for både våpen og penger mellom slagmarkene i Syria og Irak, skriver Zelin.

Han viser også til at ISIL har utført aksjoner mot fengsler, der de befridde jihadister som ble med i ISIL.

- Alt dette har styrket organisasjonen det siste året, og kan også forklare mengdene med utenlandske krigere i Irak.

Dagbladet har tidligere avdekket at norske statsborgere knyttes til og har kjempet for den fryktede terrorgruppa. Flere nordmenn har også blitt drept i kampene.

RYSTENDE: Denne Twitter-meldingen ble lagt ut av ISIL-medlemmet Abu Bakr Al-Janabi på Twitter 20. mars i år, ifølge jihadist-eksperten Aaron Y. Zelin. Han tok skjermdump av meldingen den gangen. Siden har al-Janabis profil på Twitter blitt slettet.
RYSTENDE: Denne Twitter-meldingen ble lagt ut av ISIL-medlemmet Abu Bakr Al-Janabi på Twitter 20. mars i år, ifølge jihadist-eksperten Aaron Y. Zelin. Han tok skjermdump av meldingen den gangen. Siden har al-Janabis profil på Twitter blitt slettet. Vis mer