Kjæreste med drapsdømt

Den kvinnelige fengselsbetjenten falt for den drapsdømte fangen. Hun mistet jobben da forholdet ble avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Flere ansatte i fengselsvesenet og kriminalomsorgen her i landet har valgt kjærligheten til kriminelle framfor jobben.

Den 25 år gamle fangen soner fortsatt i Bergen fengsel. Men den kvinnelige fangevokteren har mistet jobben. Nå må hun nøye seg med å besøke sin kjæreste.

Den drapsdømte som vant fengselsbetjentens hjerte, soner en dom på 13 års fengsel. Straffen ble han idømt i Agder lagmannsrett i mars i fjor. 25-åringen ble sammen med en kamerat dømt for det såkalte Tokke-drapet.

Tilbakeholden

I et narkooppgjør ble 36 år gamle Knut Erik Strøm fra Porsgrunn skutt og drept og en 29 år gammel kamerat av ham skutt og skadet i Tokke i Telemark 22. juni i 2000. Begge de dømte hadde tilknytning til Hells Angels i Rogaland, men var ikke fullverdige medlemmer av klubben.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger. Av hensyn til taushetsplikten kommenterer vi ikke konkrete saker. Men jeg kan bekrefte at vi har hatt tilfeller der ansatte har hatt uakseptable forhold til innsatte, sier direktør i Bergen fengsel, Ketil S. Evjen, til Dagbladet.

- Er du overrasket over at en ansatt kan falle for en drapsdømt?

- På generelt grunnlag må jeg si at jeg er overrasket når sånt skjer.

Fengselsdirektør Evjen sier at de som arbeider i fengselet må ha en viss avstand til innsatte.

- Dersom det kommer følelser inn i bildet, kan det oppstå en alvorlig sikkerhetsmessig situasjon. En betjent er pliktig til å melde fra hvis forholdet til en innsatt utvikler seg til noe mer enn vanlig kontakt. En forelskelse kan skje. Det kan for eksempel løses ved å flytte en ansatt. Men praktisering av følelser mellom ansatte og innsatte er helt forbudt, sier Evjen.

Han vil ikke kommentere om betjenten i dette tilfellet sluttet frivillig eller fikk sparken.

Få tilfeller

Etter det Dagbladet forstår er det ganske enestående i norsk fengselsvesen at en betjent innleder et forhold til en fange som sitter inne for en så alvorlig forbrytelse som drap. Men det har vært noen tilfeller de siste åra der det har oppstått fengslende kjærlighet mellom fanger og voktere.

Leder av Norsk fengsels- og friomsorgsforbund, Roar Øvrebø, bekrefter dette overfor Dagbladet, men han har ingen konkrete tall å vise til.

- Det er klart at det er et problem om det oppstår et privat forhold mellom en innsatt og ansatt. De aller, aller fleste takler jobben sin profesjonelt, sier Øvrebø.

KJÆRLIGHET BAK MURENE: Bak murene i Bergen fengsel oppsto det kjærlighet mellom en drapsdømt og en kvinnelig fengselsbetjent. Hun mistet jobben, og han må sitte 13 år på cella.