SVELGET UNNA: Dette er kulene som en av de fire «kvitterte ut» på sykehuset. Foto: Politiet
SVELGET UNNA: Dette er kulene som en av de fire «kvitterte ut» på sykehuset. Foto: PolitietVis mer

Kjæresten orket ikke å svelge heroin- og kokainkulene, gjemte dem i trusa og BH-en i stedet

To polske kjærestepar dømt da kvinnen ble avslørt på grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to polske kjæresteparene ble stanset i en rutinekontroll på Svinesund i mars i år. To av de mannlige passasjerene og én av de kvinnelige passasjerene visste da godt at de hadde svelget kuler med narkotika. Det de ikke visste, var at den siste kvinnen ikke hadde svelget kulene. 

Hun hadde i stedet forsøkt å gjemme dem i trusa og BH-en.

I dag ble de fire dømt i Halden tingrett for å ha smuglet til sammen 1,2 kilo kokain og 550 gram heroin.

Gikk på badet Historien om de fire smuglerne startet noen uker før de ble tatt. Den ene av dem fikk ifølge retten tilbud om 1000 euro for hver kilo han kunne smugle. Han fikk med seg kjæresten, sin bror og brorens kjæreste.

De fire har forklart i retten at de var samlet på et hotellrom i Warszawa, der de alle skulle svelge kulene. Men hovedmannens kjæreste fikk det ikke til. Hun har forklart at hun tok med seg kulene hun var tildelt og gikk på badet. 

- Hun klarte bare å svelge noen får kuler og gjemte derfor en del kuler i brystholderen og trusa. De tre andre svelget resten av kulene, angivelig mens hun var på badet, heter det i dommen.

Da de ble stoppet på grensa, ble de fire visitert av tollerne. De fant fort kulene i BH-en og trusa. Alle fire ble da tatt med til sykehus, hvor de i løpet av de neste dagene «utkvitterte», som retten kaller det, alle kulene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strafferabatt Alle de fire erkjente straffskyld i retten. Men kvinnen som ble avslørt på grensa, forklarte at hun ikke skjønte at det var heroin i flere av kulene. De tre første ble belønnet med 25 prosent tilståelsesrabatt av retten, mens kvinnen fikk 20 prosent reduksjon. De tre ble dømt til fire år og seks måneder i fengsel, mens den siste kvinnen fikk fire år og ni måneder.

-Jeg er tilfreds med at retten har kuttet aktors straffeforslag med et halvt år. Det betyr mye for min klient, sier advokat Ketil Magnus Berg, en av de to mennenes forsvarer.

- Retten gir en god tilståelsesrabatt, og sender et viktig signal til andre som bryter loven: Det lønner seg å tilstå. Lovbryteren får kortere straff, og samfunnet sparer ressurser på en effektiv prosess, sier Berg til Dagbladet.

Politiadvokat Morten Lundén  sier dommen er i tråd med påtalemyndighetens syn.

- Retten har gitt litt større rabatt enn vi la ned påstand om, men resultatet er innenfor det området strafferabatten normalt ligger, sier Lundén.

Livsfarlig Det er ansett som livsfarlig å smugle på denne måten.

KOKAIN OG HERON: De svarte kulene innehold heroin, de hvite kokain. Foto: Politiet
KOKAIN OG HERON: De svarte kulene innehold heroin, de hvite kokain. Foto: Politiet Vis mer

I desember i fjor ble to personer stoppet med 160 kuler med til sammen 1,5 kilo heroin i magen.

- Begge personene hadde smuglet heroin innvendig. Han ene hadde vel svelget rundt 80 kuler heroin, han andre hadde svelget rundt 85 kuler. Så totalt sett blir det i hvert fall 1,5 kilo med heroin, sa Wenche Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenets grensekontroll, til Dagbladet den gang.

Fredriksen opplyst at det ikke var mulig å svelge stort mer narkotika enn dette.

- Det går vel an å svelge opp mot en kilo, men da er mage og tarmer og alt helt fullt.

FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg ved advokatkontoret Furuholmen. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg ved advokatkontoret Furuholmen. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer