Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjæresten siktet for drapet

STAVANGER: Politiet har pågrepet og siktet Tina Jørgensens kjæreste for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hennes tidligere kjæreste ble tatt inn til avhør tidligere i dag, og det ble naturlig å endre hans status til siktet i saken, sa kriminalsjef Bjørn Andersen ved Stavanger politidistrikt under pressekonferansen i ettermiddag.

Det var uoverenstemmelser i hans forklaring som gjorde at 22-åringen nå er siktet. Politiet vil ikke si om han har tilstått. Han har bedt om å få Atle Heljesen som advokat.

Den 22 år gamle mannen har vært til sju avhør, i løpet av dagens avhør valgte politiet å endre status til siktet.

4 ukers varetekt

Politiet vil be om fire ukers varetektsfengsling, grunnlaget vil være fare for bevisforspillelse, sa politiet på pressekonferansen i ettermiddag.

Politiet pågrep mannen i 13.30-tida og siktet ham for drapet på Tina Jørgensen (20) den 24. september 2000.

- Helt sykt

Tinas samboer har flere ganger gått ut i mediene for å be om hjelp til å løse drapsgåten. Han har selv vært i sentrum for rykter og sladder om at det er han som står bak drapet. Til slutt gikk politiet ut i lokalavisa og dementerte ryktene.

- Det er helt sykt. Jeg var glad i Tina, var samboerens kommentar til ryktene.

- Familiemedlem

Tinas aller nærmeste familie ble orientert om pågripelsen før pressekonferansen. Onkelen hennes, Torgeir Johannesen, har fungert som familiens pressetalsmann.

- Vi er i et vakuum. I utgangspunktet er vi lettet, men vi får avvente til vi vet noe mer, sier han.
Til P4 sier onkelen at siktelsen er opprivende.
- Jeg er sjokkert, og håper at politiet vet hva de gjør. Dette er en sorg for oss, for vi har regnet Tinas samboer som et familiemedlem, sier han til P4.

Håpet på DNA-gjennombrudd

Politiet har ventet på svar fra DNA-analyser som de trodde kunne føre til et gjennombrudd. De vil ikke opplyse om det er dette som har skjedd. Før sommeren sendte de barnåler og gress til DNA-undersøkelser. Oppgaven viste seg å være vanskeligere enn antatt, og politiet har ventet i spenning på svarene i månedsvis.

- Vi håper å få DNA-svarene i løpet av noen uker, sa politiavdelingssjef Torbjørn Knutsen til Aftenposten for halvannen uke siden.

Ingen spor etter sexmisbruk

Da hadde staben som jobbet med Tina-saken blitt redusert fra 30 til 10 etterforskere. Det gjensto alibisjekk av 80 av 165 interessante personer på politiets liste, og det gjensto en del arbeid med å sjekke vitneforklaringer opp mot hverandre. Politiet karakteriserte seg som optimistiske.

Tina Jørgensen (20) forlot kjæresten sin etter en krangel i Stavanger sentrum like før klokka 02 natt til 24. september i fjor. Dagen etter meldte han henne savnet i 19-tida. Et par dager seinere startet politiet leitinga som endte med at liket ble funnet 26. oktober.

Det lå i en kum ved Bore kirke i Klepp. Obduksjonen viste at hun døde av stump vold mot hodet, og politiet fant ingen spor etter seksuelt misbruk. Noen dager seinere ble det funnet en industrisekk som knyttet drapet til en anleggsplass under Bybrua - 200 meter fra Tinas hjem. Den ble trolig brukt til å frakte den døde kroppen.

Håpet på barnål-DNA

3. november tok kjæresten hennes og en fullsatt Hinna kirke farvel med Tina. Siden har politiet drevet et møysommelig etterforskningsarbeid i jakten på drapsmannen.

Politiet trodde de sto foran et gjennombrudd da de i flere biler fant barnåler som kunne stamme fra det antatte drapsstedet. Det viste seg vanskelig å finne ut om nålene stammet fra åstedet, og politiet slet med å skaffe en DNA-profil. Etterforskerne regnet med et gjennombrudd dersom det ble påvist tilsvarende barnål-DNA fra bilene og sekken. Nåler fra seks biler ble sendt til analyse sammen med gress og annet biologisk materiale som politiet ikke ville gå nærmere innpå.

Politiet har fått over 1300 tips og har gjennomført over 1500 avhør i saken. Mange har vært inne til avhør flere ganger i den svært omfattende saken.

- Det har vært en ekstra belastning for ham å ikke vite at politiet hadde en mistenkt, men midt oppi det tragiske er det en lettelse at etterforskningen nå synes å bære frukter. Vi får nå satse på at politiet har tatt rett person, sier Tore Thomassen, bistandsadvokat for Tinas far, til Nettavisen.

DREPT:</B> Tina forsvant i Stavanger i oktober i fjor. Familien lengter etter en oppklaring.
FUNNET: Liket av Tina Jørgensen ble funnet helt tilfeldig på parkeringsplassen ved Bore Kirke. Drapsmannen hadde gjemt henne i en kum.
ETTERFORSKERNE: I et drøyt år har Stavanger-politiet lett etter personen som tok livet av Tina Jørgensen. Mye tyder på at saken nærmer seg en oppklaring.
Hele Norges coronakart